Κόσμος

Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και αυστηροί έλεγχοι στην Ευρώπη

06.02.2021 | 13:24

Με αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καταστήματα η γαλλική αστυνομία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την παραβίαση των μέτρων στο Παρίσι. Στο Βέλγιο οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση ενώ στη Ισπανία οι τοπικές αρχές της Μαδρίτης χαλάρωσαν τα μέτρα αν και καλπάζει η βρετανική μετάλλαξη.

Ισπανία

Στιγμές χαλάρωσης σε καφέ, μπαρ και σε εστιατόρια απολαμβάνουν κάτοικοι της Μαδρίτης. Οι αρχές στην ισπανική πρωτεύουσα χαλάρωσαν από χθες τα περιοριστικά μέτρα, αυξάνοντας σε 6 από τέσσερις τον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι.

Χθες εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του βραζιλιάνικου στελέχους του κορωνοϊού στην περιφέρεια της Μαδρίτης. Την περιοχή ήδη σαρώνει το βρετανικό στέλεχος, που πλέον ευθύνεται σχεδόν για τα μισά από τα νέα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. Την εμφάνισή του στην Ισπανία έχει κάνει και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού.

Γαλλία 

Πόρτα-πόρτα, η γαλλική αστυνομία κάνει αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καταστήματα στο Παρίσι -όπως αρτοποιεία και μανάβικα- επιβάλλοντας πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα. Οι ποινές κυμαίνονται από κλείσιμο της επιχείρησης για δύο εβδομάδες, έως και ένα μήνα για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες.

Βέλγιο

Κρατώντας άδεια πιάτα ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ στο Βέλγιο έκαναν συμβολική διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες και στη Λιέγη. Χτυπώντας άδεια κατσαρολικά, ζήτησαν εδώ και τώρα σαφές χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους και οικονομική στήριξη του κλάδου.

«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο, τόσο απλά! Έχουμε κλείσει. Ορισμένοι από εμάς δουλεύουμε με διανομές, όμως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες παίρνουν μεγάλο ποσοστό από τις εισπράξεις» ανέφερε ένας επιχειρηματίας.

Προς το παρόν, οι βελγικές αρχές αποφάσισαν το άνοιγμα από τις 13 του μήνα των κομμωτηρίων και των ζωολογικών κήπων.

Γερμανία

Καρναβάλι drive in… στον καιρό του κορωνοϊού, διοργανώθηκε στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Οι καραβαλιστές πήγαν στον υπαίθριο χώρο με τα αυτοκίνητά τους. Και απόλαυσαν «α λα γερμανικά» αυτή τη συναυλία.

Η Γερμανία παραμένει σε καθεστώς σκληρής καραντίνας. Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποιεί ότι η υγειονομική κατάσταση στη χώρα «απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί ελεγχόμενη».

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 06/02/2021

Κόσμος