Κόσμος

Κορωνοϊός: Ευρωρωσικό «φλερτ» για τα εμβόλια – Διεθνή συνεργασία ζητά ο ΠΟΥ

06.02.2021 | 13:26

Ενώ η Ευρώπη δηλώνει ανοιχτή πλέον να εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, οι Ρώσοι κλιμακώνουν τις σχέσεις τους με τις Βρυξέλλες απελαύνοντας 3 Ευρωπαίους διπλωμάτες από τη Μόσχα ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι για να δώσει το εμβόλιο η Ρωσία θα ζητήσει «ανταλλάγματα».

Την ώρα που ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ βρισκόταν στη Μόσχα και χαρακτήριζε το ρωσικό εμβόλιο «καλό πράγμα για την ανθρωπότητα», η Ρωσία απέλασε 3 Ευρωπαίους διπλωμάτες από Γερμανία, Σουηδία και Πολωνία.

Ο λόγος; Διότι σύμφωνα με τη Μόσχα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις υπέρ του αρχηγού της αντιπολίτευσης Ναβάλνι ο οποίος ισχυρίζεται πως ο Πούτιν προσπάθησε να τον δηλητηριάσει.

Μετά τις καθυστερήσεις της AstraZeneca, η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία βλέπουν πλέον θετικά το ρωσικό εμβόλιο.

Από ότι φαίνεται όμως οι Ρώσοι θα παίξουν σκληρό πόκερ με πολλούς στις Βρυξέλλες να προεξοφλούν ότι η Ρωσία θα ζητήσει «δωράκια» όπως να μην επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την υπόθεση Ναβάλνι.

Υπάρχουν πολλά κράτη ειδικά στην ανατολική Ευρώπη που δεν βλέπουν με καλό μάτι το άνοιγμα των Βρυξελλών στη Μόσχα.

Διεθνή συνεργασία για εμβόλια ζητά ο ΠΟΥ

Σημειώνοντας ότι πολλές εταιρείες έχουν λάβει σημαντική δημόσια χρηματοδότηση, ο ΠΟΥ τις προέτρεψε να επιτρέψουν σε άλλους παραγωγούς να παρασκευάσουν το εμβόλιο τους με χρήση της πλατφόρμας που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για το ΕΗΤΖ και την ηπατίτιδα C.

Η ανταλλαγή γνώσεων και δεδομένων θα μπορούσε να επιτρέψει την άμεση χρήση της ανεκμετάλλευτης παραγωγικής ικανότητας και να βοηθήσει στην δημιουργία νέων μονάδων, ειδικά στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, είπε ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Γκεμπρεγέσους.

Κάλεσε επίσης όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες να εντείνουν την συνεργασία τους για αύξηση της παραγωγής εμβολίων, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Sanofi που διέθεσε την παραγωγική της υποδομή για να υποστηρίξει την παραγωγή του εμβολίου της Pfizer / BioNTech.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 06/02/2021

Κόσμος