Πολιτική

Επίσημη «πρώτη» των μαχητικών Rafale στην Ελλάδα

05.02.2021 | 14:08 Eνσωμάτωση

Εντυπωσιακές εικόνες με τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά Rafale να πετούν πάνω από την Τανάγρα κατέγραψαν οι κάμερες του MEGA στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης «Σκύρος».

Αν μη τι άλλο στην άσκηση Σκύρος τα γαλλικά Rafale εντυπωσιάσαν. Η συνεργασία των Ελλήνων με τους Γάλλους ήταν άψογη. Το μήνυμα που στάλθηκε σε κάθε περίπτωση ήταν εκείνο της αποφασιστικότητας και της ισχύος για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση βέβαια το Διεθνές Δίκαιο.

«Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό είναι αποδέκτης πολλαπλών απειλών και καλείται καθημερινά να τις αντιμετωπίσει διασφαλίζοντας την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχαν την ευκαιρία να μπουν στο πιλοτήριο ενός Rafale με τον γάλλο πρέσβη να καλωσορίζει την Ελλάδα στο club του Rafale τονίζοντας πως η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες μετρά 200 χρόνια πλέον.

«Ελπίζω ότι θα δούμε περισσότερα Rafale στους ελληνικούς ουρανούς, περισσότερες Γαλλικές φρεγάτες στη θάλασσα γιατί είμαι πεπεισμένος ότι έτσι γινόμαστε «αδέλφια εν όπλοις». Όπως λέμε υπουργέ, όπως λέμε: “Ελλάς Γαλλία Συμμαχία”» τόνισε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ.

«(Το Rafale) Θα είναι ένα ακόμα εξαιρετικό εργαλείο στην διάθεσή μας σε πλήρη εναρμόνιση της δέσμευσή και αφοσίωσή μας για να συνεχίσουμε να προάγουμε σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Οι Έλληνες χειριστές χαρακτήρισαν το Rafale άριστο και οι Γάλλοι συνάδελφοί τους δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την συνεργασία τους με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία» συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΑ, Γεώργιος Μπλιούμης.

Στο περιθώριο της άσκησης Σκύρος ο φακός του MEGA είχε την ευκαιρία να καταγράψει και το πρώτο ελληνικό F-16 Viper.

Οι πρώτοι έλληνες χειριστές που θα εκπαιδευτούν στα Rafale αναχωρούν σύντομα για Γαλλία, ενώ επόμενο ραντεβού Ελλήνων και Γάλλων δόθηκε για την άσκηση «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας τον Απρίλιο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 05/02/2021