Κόσμος

Κορωνοϊός: Θρίλερ στις Βρυξέλλες με τα εμβόλια – «Φλερτ» με Ρωσία

04.02.2021 | 13:40

Την αισιοδοξία τους για έγκριση του ρωσικού εμβολίου από την ΕΕ εκφράζουν Γερμανοί εμπειρογνώμονες προκειμένου να καλυφθεί το κενό από τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Ωστόσο, πολλοί λένε ότι το φλερτ με τη Ρωσία συνιστά «επικίνδυνο στοίχημα».

Ειδικότερα, το Βερολίνο πιέζει να εγκριθεί το ρωσικό εμβόλιο από την ΕΕ για μπορέσει η Ευρώπη να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο προκύπτει διπλωματικό θρίλερ καθώς μια τέτοια κίνηση έχει τεράστιο πολιτικό ρίσκο.

Πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Μόσχα θα ζητήσει «δωράκια» από την Ευρώπη είτε για τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλλει οι Βρυξέλλες είτε για τον αγωγό Nord Stream 2 που εναντιώνεται η Αμερική.

Επίσης θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στο νέο Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ενόψει της νέας ευρωατλαντικής σχέσης που σχεδιάζεται.

Παράλληλα Σαράντη μια ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη δεν εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα, η Σουηδία ήταν η τελευταία χώρα που δεν εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα άνω των 65 μαζί με άλλες 6 χώρες. Επίσης η Ελβετία δεν το ενέκρινε καν ζητώντας περισσότερες μελέτες για την ασφάλεια του εμβολίου.

Κακές φωνές λένε ότι η Ευρώπη χτυπάει την εταιρεία για το πρόσφατο φιάσκο με τις καθυστερήσεις αλλά και να δικαιολογηθούν τα πρόσθετα 1.5 δις των Ευρωπαίων φορολογούμενων που θα δοθούν σε ευρωπαϊκές φαρμακευτικές για να ενισχύσουν την παραγωγή των εγκεκριμένων εμβολίων.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 04/02/2021

Κόσμος