Κόσμος

Η πρώτη επιτυχημένη τριπλή μεταμόσχευση προσώπου & χεριών στον κόσμο

04.02.2021 | 13:42 Eνσωμάτωση

Μοναδική στα χρονικά θεωρείται η πρώτη τριπλή επιτυχημένη μεταμόσχευση προσώπου και άνω άκρων στον κόσμο από τον ίδιο δότη που έγινε από ομάδα ιατρών στο Νιού Τζέρσεϋ.

Ο 22χρονος υπεβλήθη στην πρωτοποριακή επέμβαση δύο χρόνια μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, που τον άφησε με εγκαύματα σε πάνω από το 80% του σώματός του.

Ιούλιος του 2018. Ο Τζο Ντιμέο πέφτει θύμα ενός φρικιαστικού τροχαίου ατυχήματος.

Ο 22χρονος άνδρας υφίσταται εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 80% του σώματός του, χείλη, βλέφαρα, μύτη, αυτιά έχουν λιώσει. Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου NYU της Νέας Υόρκης ακρωτηριάζουν τα δάχτυλα των χεριών του.

Ακολουθούν είκοσι χειρουργικές επεμβάσεις και πολύ σύντομα οι επιστήμονες καταλαβαίνουν πως μόνο μία τριπλή μεταμόσχευση, προσώπου και χεριών, θα μπορούσε να του δώσει κάποια ποιότητα ζωής.

Ο Τζο αντιμετωπίζει την κατάστασή του με αισιοδοξία. Ο καιρός περνάει και στις 10 Αυγούστου του 2020, δύο χρόνια μετά το τροχαίο, ο συμβατός δότης βρίσκεται στο Ντελάγουερ.

Δύο μέρες μετά, συγκροτούνται έξι χειρουργικές ομάδες από περίπου 140 γιατρούς και νοσηλευτές.

Η μαραθώνια επέμβαση διαρκεί 23 ώρες. Ο Τζο μένει στην εντατική για 35 μέρες πριν δει το νέο του πρόσωπο για πρώτη φορά.

Τώρα, ακολουθεί εντατικά προγράμματα φυσικοθεραπείας και έχει επανακτήσει την κίνηση στα χέρια του.

Είναι η πρώτη πετυχημένη τριπλή μεταμόσχευση και ο Τζο γράφει ιστορία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/02/2021