Ελλάδα

Κορωνοϊός: Διασπορά και μεταλλάξεις φέρνουν το τρίτο κύμα της πανδημίας – Στο τραπέζι ολικό lockdown

02.02.2021 | 13:14

Την πόρτα της Αττικής χτυπά το τρίτο κύμα καθώς κάθε δείκτης που εξετάζουν οι ειδικοί έχει ανοδική πορεία.

Οι μολύνσεις παρουσιάζουν αύξηση που αγγίζει το 50% και ο δείκτης μεταδοτικότητας ξεπέρασε το 1, θέτοντας το λεκανοπέδιο σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Η Αττική εμφανίζει τα ίδια πρώιμα σημάδια που είχε και η Θεσσαλονίκη στις αρχές Οκτωβρίου. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατά 42% τρομάζει.

Αν αυτό συνεχιστεί θα οδηγήσει σε έκρηξη των διασωληνωμένων έως το τέλος του μήνα. Ήδη επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη νέων μέτρων ενώ κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο lockdown.

Παράλληλα, η κινητικότητα στην Αττική προβληματίζει τους ειδικούς.

Την ίδια στιγμή οι μεταλλάξεις είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των ειδικών, καθώς οδηγούν σε μεγάλη διασπορά. Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις για 1000 κρούσματα του στελέχους της Βρετανίας στη χώρα μας. Στη Θεσσαλονίκη οι αρχές ιχνηλατούν κάθε επαφή του 36χρονου ιερέα.

Καμπανάκι από ΕΟΔΥ
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού σήμερα Τρίτη, έκρουσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Εκτιμάται ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι 50-70% πιο μεταδοτική από αυτή που υπήρχε στην χώρα.

Συναγερμός στην Πάτρα
Εκτός από την Αθήνα, η Πάτρα είναι μια ακόμη περιοχή η οποία βρίσκεται στο κόκκινο. Χθες μάλιστα έδωσε περισσότερες μολύνσεις και από τη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα, 11 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ”Άγιος Ανδρέας” βρέθηκαν θετικοί στην βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Εξάλλου, ένα μεγάλο ποσοστό των υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί.

Επιπλέον, 15 τμήματα και σχολεία στην Αχαϊα, έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού.

Θεσσαλονίκη
Αρνητικό ήταν και το δεύτερο τεστ κορωνοϊού στο οποίο υπεβλήθη ο ιερέας από τη Θεσσαλονίκη αλλά και όσων είχαν έρθει σε επαφή μαζί του.

Ο ιερέας της Μητρόπολης Νεαπόλεως, είχε προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις αρχές και τους ειδικούς, καθώς όχι απλά θα ήταν το πρώτο εντοπισμένο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, αλλά είχε μετάσχει και σε Θεία Λειτουργία και Θεία Κοινωνίας, γεγονός που αύξησε τον προβληματισμό.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 02/02/2021

Ελλάδα