Μετά την Ιταλία που χαλάρωσε τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, η Αυστρία ξανανοίγει από την ερχόμενη εβδομάδα- υπό προϋποθέσεις το λιανεμπόριο και οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις με μέτρα και βάρδιες. Την ίδια ώρα, για να αποφύγουν τα νέα αυστηρά lockdown, πολλές ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους και προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους στα μεθοριακά περάσματα.
Εντατικούς ελέγχους στα σύνορα εγκαινιάζει η Αυστρία, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Από την ερχόμενη Δευτέρα η Αυστρία προχωράει στη μερική χαλάρωση του τρίτου lockdown που θα μετατραπεί σε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Το λιανεμπόριο ξανανοίγει υπό προϋποθέσεις και οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων επιστρέφουν στις τάξεις, με μέτρα και βάρδιες. Για την είσοδο στα κομμωτήρια θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού τις τελευταίες 48 ώρες. Μουσεία και βιβλιοθήκες θα επαναλειτουργήσουν με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Γάλλοι τελωνειακοί κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους στα σύνορα με την Ελβετία.
Αντί για lockdown στο εσωτερικό, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους με τοις χώρες εκτός ΕΕ, να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων στα εμπορικά και να εντείνει τους ελέγχους. Όπως σε αυτή την κοινότητα στη βόρεια Γαλλία, όπου αστυνομικοί εισβάλλουν σε εστιατόριο που άνοιξε παράνομα.
Εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά στη Γαλλία από τις 30 Οκτωβρίου.
Στο Μιλάνο, τα καφέ και τα εστιατόρια απέκτησαν ξανά ζωή. Η Ιταλία αποφάσισε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε 16 από τις 20 περιφέρειες που παρουσιάζουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.
Μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το πρώτο κύμα της πανδημίας, η Ιταλία κατέγραψε χθες 329 θανάτους και σχεδόν 8.000 νέα κρούσματα. Η κίτρινη ζώνη δεν σημαίνει πως έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο, διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας.
Το αυτοδιοικούμενο νησί στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, νήσος Μαν, προχώρησε στην πλήρη άρση των εγχώριων περιοριστικών μέτρων.
Πλέον οι περίπου 85.000 κάτοικοι δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα ή να κρατούν αποστάσεις, ενώ σχολεία και επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά.
Το Νοτιοαφρικανικό στέλεχος το οποίο τρομάζει τους λοιμωξιολόγους καθώς αποδεικνύεται περισσότερο επιθετικό, πιο μεταδοτικό και πιο θανατηφόρο έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 31 χώρες στον πλανήτη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μεταξύ αυτών και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα.
Στις παρακάτω χώρες εντοπίστηκαν μεταλλάξεις:
Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Νορβηγία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία, Σαν Μαρίνο.