Υγεία

Κορωνοϊός: Το φαινόμενο των μεταλλάξεων, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το συστήμα Υγείας

01.02.2021 | 09:45 Eνσωμάτωση

Καθησυχαστικός αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού παρουσιάστηκε ο πρώην πρύτανης και Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Χρίστος Κίττας, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Οι μεταλλάξεις στους ιούς είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο. Ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται και θα μεταλλάσσεται συνέχεια. Κάθε φορά που πολλαπλασιάζεται ο ιός θα έχουμε μεταλλάξεις» ανέφερε.

«Από τη στιγμή που η μετάδοση γίνεται πιο γρήγορα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθεί η είσοδος ασθενών στα νοσοκομεία και να πιεστούν τα συστήματα υγείας. Οι μεταδόσεις είναι ταχύτερες, αλλά δεν είναι σοβαρότερες νοσήσεις. Κι αυτό είναι θετικό» πρόσθεσε.

Τόνισε έτσι την σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας αλλά και την ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού. «Έτσι δημιουργείται φράγμα άμυνας έναντι του ιού. Ακόμα και αν είναι μειωμένη η απόδοση ορισμένων εμβολίων στον κορωνοϊό» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας εντούτοις ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις.

Τέλος, αποκάλυψε ότι πριν το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το ελληνικό γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Η διαδικασία ανίχνευσης και η ανάσχεση
Ως «πολύπλοκη και χρονοβόρα» χαρακτήρισε τη διαδικασία ανίχνευσης των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο «ΑΧΕΠΑ», Συμεών Μεταλλίδης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA.

«Αυτή η διαδικασία γίνεται κεντρικά όταν έχουμε ενδείξεις ότι κάποιο στέλεχος μπορεί να είναι μεταλλαγμένο. Δεν μπορούν όλα τα δείγματα που έχουμε να ελεγχθούν για τι μεταλλάξεις. Μετά τα πρώτα δείγματα, ξεκινούν οι ιχνηλασίες, ωστε να έχουμε πληροφορίες και να μπορούμε να διαχειριστούμε ανάλογα τα περιστατικά» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη, ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα είναι αυτός που θα επικρατήσει. «Όμως μπορούμε να τον περιορίσουμε όταν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα επιδημιολογικά αλλά και ανίχνευσής του».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό έναντι των δύο μεταλλάξεων, ωστόσο «περιμένουμε περισσότερα στοιχεία».

Τέλος, τόνισε την ανάγκη για καλύτερη οργάνωση των νοσοκομείων ενόψει του τρίτου κύματος.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 01/02/2021