Ελλάδα

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων – Στο 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας

01.02.2021 | 20:06

Με το φόβο της εκδήλωσης ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού ζουν η Αττική και πολλές ακόμα περιφέρειες της χώρας, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνονται εξαιρετικά επιβαρυντικά. Στο λεκανοπέδιο οι δείκτες μεταδοτικότητας βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν ότι τι ιικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 42%. Η επιδείνωση της κατάστασης έχει αρχίσει και αποτυπώνεται πλέον και στο σύστημα υγείας, που καθημερινά πιέζεται όλο και περισσότερο.

Την πόρτα της Αττικής χτυπά το τρίτο κύμα καθώς κάθε δείκτης που εξετάζουν οι ειδικοί έχει ανοδική πορεία. Οι μολύνσεις παρουσιάζουν αύξηση που αγγίζει το 50% και ο δείκτης μεταδοτικότητας ξεπέρασε το 1, θέτοντας το λεκανοπέδιο σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Η Αττική εμφανίζει τα ίδια πρώιμα σημάδια που είχε και η Θεσσαλονίκη στις αρχές Οκτωβρίου. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατά 42% τρομάζει.

Νέα πίεση στο Ε.Σ.Υ.

Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, που δέχονται ακόμη τους κραδασμούς από το δεύτερο κύμα, αρχίζουν να δέχονται όλο και περισσότερους ασθενείς. Οι εισαγωγές πλέον καθημερινά είναι 50 με 80, από 30 στις αρχές του περασμένου μήνα, ενώ οι κατειλημμένες κλίνες έφτασαν τις 547 από 455 την περασμένη εβδομάδα.

Θωρακίζονται τα νοσοκομεία

Ο Υπουργός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων σήμερα και έδωσε σαφείς εντολές για ενίσχυση των νοσοκομείων της Αττικής.

Έτσι θα δημιουργηθούν νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, θα αναπτυχθούν κλίνες νοσηλείες για covid, ενώ τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα προμηθευτούν με οξυγόνο προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις.

Καμία περιοχή δεν μπορεί να βοηθήσει την Αττική, καθώς ολόκληρη η χώρα μπαίνει σε μια δύσκολη περιοδο. Η Αχαία έχει ήδη 219 ενεργά κρούσματα με τα 183 να βρίσκονται στην πάτρα. Ο μέσος όρων ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη.

Ήδη επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη νέων μέτρων ενώ κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο lockdown.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 01/02/2021

Ελλάδα