Κόσμος

Κορωνοϊός: Πέφτουν οι τόνοι Λονδίνου – Βρυξελλών για τα εμβόλια

31.01.2021 | 13:47 Eνσωμάτωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε πίσω την απόφασή της να υψώσει σύνορο εμβολίων στη Βόρειο Ιρλανδία και τώρα Λονδίνο και Βρυξέλλες επιλέγουν τον δρόμο της ανακωχής. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες φαίνεται να τα μαζεύουν σχετικά με τις απειλές για μπλόκο εξαγωγών εμβολίων προς χώρες εκτός Ένωσης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός υπουργός εμβολίων δήλωσε ότι το εμβόλιο δεν σχετίζεται με το Brexit, είναι ένας αγώνας απέναντι στο θάνατο, στον οποίο ΕΕ και Βρετανία πρέπει να είναι ενωμένες. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι Άγγλοι συνέδραμαν τους Ολλανδούς, όταν παρατηρήθηκαν προβλήματα σε εργοστάσιο της AstraZeneca σε ολλανδικό έδαφος.

Η υπουργός Εμπορίου άφησε να εννοηθεί ότι για να στείλει επιπλέον δόσεις η Βρετανία σε ευρωπαϊκό έδαφος θα πρέπει να ολοκληρώσει το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών.

Μετά τις προειδοποιήσεις της φαρμακοβιομηχανίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις καταστροφικές συνέπειες ενός ευρωπαϊκού μπλόκου εξαγωγών εμβολίων, οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι κάνουν πίσω.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται πως διαβεβαίωσε τον Βρετανό ΥΠΕΞ πως οι Βρυξέλλες δεν θα μπλοκάρουν τα εμβόλια που έχουν προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι μεμονωμένα κράτη θα υπογράψουν συμβόλαια με φαρμακευτικές, προκειμένου να εξασφαλίσουν επάρκεια εμβολίων, ακόμη και αν αυτά τα εμβόλια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η Ουγγαρία ήδη έκανε συμφωνίες για το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 31/01/2021