Ελλάδα

Όλυμπος: Αποκλειστικό ντοκουμέντο από την επιχείρηση ανεύρεσης των ορειβατών

30.01.2021 | 20:21

Το MEGA φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα αποκλειστικό βίντεο – ντοκουμέντο από την δραματική επιχείρηση διάσωσης, ενώ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Θεσσαλίας, περιγράφει στο δελτίο μας λεπτό προς λεπτό τις αγωνιώδεις προσπάθειες ανεύρεσης των ορειβατων.

Πυροσβέστες χρησιμοποιώντας ειδικο ερπυστριοφόρο όχημα μεταφέρουν τους δύο ορειβατες όπου βρήκαν τραγικό θάνατο από χιονοστιβάδα στον Ολυμπο.

Η ορειβατική περιπετεια αποδείχτηκε μοιραία, για τους δύο γιατρούς οι οποίοι έδιναν καθημερινά μάχη με τον κορωνοιό στο νοσοκομείο της Λάρισας, τον Θοδωρή Χατζόπουλο 49 ετών και τον Τηλέμαχο Ζαφειρίδη 46 ετών.

Μετά από δραματική επιχειρηση στην οποία συμμετειχε και ελικόπτερο σουπερ πουμα, οι πυροσβεστες κατάφεραν να σώσουν τον έναν ορειβάτη.

Συγκλονιστική μαρτυρία από την τραγωδία

Μιλώντας στο Mega ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Θεσσαλίας, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τις προσπάθειες ανεύρεσης των ορειβατων.

Οι πρώτοι διασώστες έφθασαν στο Ξερολάκι με ελικόπτερο σούπερ – πούμα. Στο βίντεο φαίνεται ένας άνδρας της πρώτης ΕΜΑΚ που με προσεκτικές κινήσεις κατεβαίνει με το βίντσι. Γνωρίζει ότι το κάθε λεπτό που περνά είναι πολύτιμο.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.
Ο πυροσβέστης που βρέθηκε μαζί με τους υπόλοιπους στον Όλυμπο βρίσκει τον έναν από τους δύο αδικοχαμένους γιατρούς.

«Σκάβοντας βρήκε τον πρώτο. Τον έβγαλε στην επιφάνεια…αναζωογόνηση…δεν τα κατάφερε…μετά οι άνδρες από το ελικόπτερο βρήκαν και τον δεύτερο.»

Ο τρίτος της παρέας που σώθηκε, ένας στατιωτικός γιατρός από τα Αμπελάκια, δεν ακολούθησε τους δύο γιατρούς και σοκαρισμένος κατάφερε να ψελλίσει στους διασώστες:

Σύμφωνα με τους ειδικούς που βρέθηκαν στη χιονισμένη πλαγιά η χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε τους δύο σκιέρ είχε πλάτος 300 μέτρα ενώ το μήκος της ξεπέρασε τα 600.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30/01/2021

Ελλάδα