Κόσμος

Κορωνοϊός: Στη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη – Σκληρά μέτρα σε πολλές χώρες

28.01.2021 | 13:28

Διέκοψε τους εμβολιασμούς η Ισπανία, ελλείψει σκευασμάτων, ενώ στη γειτονική Πορτογαλία η πανδημία έχει πάρει δραματικές διαστάσεις

Τα σχολεία δεν πρόκειται τελικά να ανοίξουν νωρίτερα από τις 8 Μαρτίου στη Βρετανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί ανάλογα με τους ρυθμούς εμβολιασμού του πληθυσμού και την πορεία της πανδημίας, που επιδεινώνει η εξάπλωση του βρετανικού στελέχους του ιού.

Προς το παρόν, τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε ημερήσια βάση, ωστόσο οι θάνατοι ήταν χθες πάνω από 1.700. Η κυβέρνηση Τζόνσον ανακοίνωσε την επιβολή καραντίνας 10 ημέρων σε ξενοδοχεία, για όσους Βρετανούς φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου.

Γαλλία

Όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και μία τρίτη σκληρή καραντίνα, εξετάζει η κυβέρνηση του Παρισιού. Ο χθεσινός απολογισμός ήταν σχεδόν 27 χιλιάδες κρούσματα, 350 ήταν θάνατοι. Παρόλα αυτά, στη Νίκαια ο ιδιοκτήτης εστιατορίου κήρυξε αντάρτικο, ανοίγοντας το μαγαζί του. Γρήγορα, γέμισαν όλα τα τραπέζια.

Ο ιδιοκτήτης συνέχισε να σερβίρει τους πελάτες, ακόμη κι όταν στο εστιατόριο έφθασαν αστυνομικοί, καλώντας τον στο αστυνομικό τμήμα για εξηγήσεις. Ανάλογα περιστατικά έχουν αναφερθεί στο Παρίσι.

Ισπανία

Αναστολή των μαζικών εμβολιασμών για δύο εβδομάδες ανακοίνωσαν οι αρχές της Μαδρίτης, ελλείψει σκευασμάτων, την ώρα που σε όλη την Ισπανία τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τις 40 χιλιάδες και οι θάνατοι μέσα στο τελευταίο 24ωρο αγγίζουν τους 500.

Η απόφαση αναστολής των νέων εμβολιασμών στην πρωτεύουσα κρίθηκε αναγκαία για να μπορέσει να χορηγηθεί εμπρόθεσμα η δεύτερη δόση. Πάνω από 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα σε όλη την Ισπανία. Εξ αυτών, περίπου το 10% έχει λάβει ήδη τη δεύτερη δόση.

Πορτογαλία

Τρομακτική χαρακτήρισε την υγειονομική κατάσταση στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, τονίζοντας ότι αναμένεται περιορισμένη βοήθεια από το εξωτερικό.

Χθες, στη χώρα καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων, πάνω από 290. Περισσότερα από 15 χιλιάδες ήταν τα νέα κρούσματα. Έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, περισσότερα από 20 ασθενοφόρα, που μετέφεραν ασθενείς με κορωνοϊό, περίμεναν χθες στην ουρά, περιμένοντας να αδειάσουν κλίνες.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28/01/2021

Κόσμος