Υγεία

Εμβόλια: Επάρκεια μέχρι την Άνοιξη – Σύγκρουση Βρυξελλών με Λονδίνο

28.01.2021 | 20:08

Με την ΕΕ να αντιμετωπίζει το κίνδυνο δημιουργίας ενός εμβολιαστικού κενού και τις φαρμακευτικές εταιρείες να δηλώνουν αδυναμία στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των συμφωνημένων παρτίδων η κυβέρνηση δεσμεύεται για ικανό αριθμό εμβολίων μέχρι την Άνοιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο η χώρα μέχρι τέλος Μαρτίου αναμένει από τη Pfizer 1,4εκατ. εμβόλια, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα φτάσουν επιπλέον 240.000 εμβόλια της Moderna, και μετά την αδειοδότησή της ΑstraZeneca θα προστεθούν άλλα 700.000 με προοπτική επιπλέον 140.000 εμβολίων.

Συνολικά μέχρι το τέλος της Άνοιξης η χώρα αναμένεται να έχει επάρκεια εμβολίων που θα αντιστοιχεί σε πάνω από 15 εκατ. πολίτες.

Με σαφή αναφορά στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την ΕΕ να δείξει τη δύναμή της απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες και να τις υποχρεώσει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Οι εταιρείες αυτές πρέπει να καταλάβουν ότι στο βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Γερμανική «εκδίκηση»

 

Ένα 24ωρο πριν ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκου ανάψει το πράσινο φως στην AstraZeneca, η γερμανική επιτροπή εμβολιασμών χαρακτηρίζει το εμβόλιο της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας ακατάλληλο για την κρισιμότερη ομάδα του πληθυσμού, τους άνω των 65 ετών.

Ο Μπόρις Τζόνσον όμως έχει αντίθετη άποψη και επικαλείται τη βρετανική επιτροπή εμβολιασμών η οποία έχει κρίνει κατάλληλο το σκεύασμα της Άστρα Ζένεκα για τους άνω των 65.

«Μοιράζομαι την αίσθηση της απογοήτευσης του αξιότιμου φίλου μου για τον ρυθμό της διάθεσης εμβολίων, παρά το γεγονός ότι έχουμε την ταχύτερη διάθεση από οπουδήποτε στην Ευρώπη» ανέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Η διαμάχη τείνει να πάρει διατάσεις ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου. «Η ΕΕ δεν θα μας πάρει τα εμβόλια» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Daily Mail.

«Περιμένετε τη σειρά σας! Η εγωίστρια ΕΕ θέλει τα εμβόλιά μας» γράφει η Daily Express με τις δυο Βρετανικές εφημερίδες να δίνουν τον τόνο στην αντιπαράθεση.

Η Κομισιόν έδωσε εντολή για αιφνιδιαστικό έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας στο Βέλγιο.

Εμπειρογνώμονες από το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά την επιθεώρηση για να δουν αν πραγματικά το εργοστάσιο της AstraZeneca έχει πρόβλημα στην παραγωγή.

Με όσα εμβόλια υπάρχουν

 

Οι ελλείψεις εμβολίων προμηνύουν κρίση με την Ισπανία να παγώνει το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού για δυο εβδομάδες.

Ήδη σε ορισμένες περιοχές Το ελληνικό και καναδικό παράδειγμα στους εμβολιασμούς φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εμβολιάζοντας τους πολίτες υπολογίζοντας και την επαναληπτική δόση του εμβολίου τηςPfizer.

Στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα πάνω από 220.000 εμβολιασμοί με την πλατφόρμα του εθνικού εμβολιασμού να έχει φτάσει στα 700.000 προγραμματισμένα ραντεβού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊου ως αποδεικτικά για ιατρικούς σκοπούς.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28/01/2021

Υγεία