Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων & τις μεταλλάξεις του ιού – Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των σχολείων

27.01.2021 | 13:42

Ο φόβος των ειδικών για τις μεταλλάξεις αλλά και τα αυξημένα κρούσματα είναι μεγάλος, ενώ είναι ορατό πλέον να αλλάξουν πολλά ανάλογα με την επέλαση της πανδημίας.

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, καθώς τα κρούσματα και οι νέες εστίες πληθαίνουν, ενώ αυξάνονται και οι μολύνσεις από την επικίνδυνη μετάλλαξη του ιού σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα.

Η κυβέρνηση είναι σε επιφυλακή και δε θα διστάσει να τροποποιήσει τη στρατηγική της εάν χρειαστεί, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν 36.240 τεστ και βρέθηκαν 842 νέα κρούσματα. Τα 427, δηλαδή πάνω από τα μισά, εντοπίστηκαν στην Αττική.

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου εξάλλου, χθες καταγράφηκε το 55% των νέων νοσηλειών.

Το περασμένο 24ωρο, εντοπίστηκαν νέα δείγματα του μεταλλαγμένου ιού σε Πιερία, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. Συνολικά, οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει 63 περιστατικά της λεγόμενης βρετανικής παραλλαγής, η οποία μεταδίδεται 8 φορές γρηγορότερα.

Το περασμένο 24ωρο, 283 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν και 21 θάνατοι. Το σύνολο των επιδημιολογικών δεδομένων θα εξεταστεί την Παρασκευή το πρωί στην τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα σχολείων

Η συζήτηση για το επόμενο στάδιο άρσης μέτρων, όπου θα ήταν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως το κυνήγι, το ψάρεμα και φυσικά το άνοιγμα των σχολείων, έχουν μπει στον «πάγο», με τους ειδικούς τώρα να έχουν επικεντρωθεί και πάλι στο άνοιγμα των λυκείων και γυμνασίων που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Όλα δείχνουν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα, εκτός και αν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή.

Οι αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου θα βασιστούν στα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27/01/2021

Ελλάδα