Πολιτική

Συναθροίσεις: Πολιτική αντιπαράθεση για την ξαφνική απαγόρευση

26.01.2021 | 09:58 Eνσωμάτωση

Φωτιά σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο βάζει η πρωινή και ξαφνική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

«Η Αστυνομία κρατάει ισορροπίες»

Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Στεφανάδη, καθηγητή Καρδιολογίας και βουλευτή ΝΔ, η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε με γνώμονα τη δημόσια υγεία.

«Η αστυνομία φροντίζει για τη δημόσια ασφάλεια των πολιτών και για την υγεία».

Η απόφαση κρίθηκε αναγκαία βάση των επιδημιολογικών στοιχείων, αφού «ο κορωνοϊός καλπάζει» στη χώρα.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Παιδεία που αναμένεται να ψηφιστεί και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και για το οποίο οργανώνεται την Πέμπτη συλλαλητήριο και συγκεντρώσεις, ο κ. Στεφανάδης σημείωσε ότι είναι ένα «καλό» νομοσχέδιο αφού ρυθμίζει χρόνιες παθογένειες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

«Ούτε στη χούντα δεν είχε γίνει αυτό»

Από τη μεριά του ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η παρουσία της αστυνομίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι κάτι πρωτόγνωρο.

«Ούτε στη χούντα δεν είχε γίνει αυτό», τόνισε ο βουλευτής και κάλεσε για συστράτευση και όχι διχασμό.

«Δεν χρειάζεται να προκαλούμε και να διχάζουμε».

Σχετικά με τις πληροφορίες ότι η απαγόρευση των συναθροίσεων έγινε μετά από πρόταση των λοιμωξιολόγων, ο κ. Μπαλάφας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Δώστε στη δημοσιότητα τα πρακτικά».

«Αντιπερισπασμός για να μη συζητάμε τους εμβολιασμούς»

Για αντιπερισπασμό εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε να φύγουν τα βλέμματα από το πρόγραμμα του εμβολιασμού, έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ, αναφερόμενος στην απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων.

«Γίνεται ένας αντιπερισπασμός για να μη συζητάμε την ουσία του προγράμματος των εμβολιασμών».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την παιδεία, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «ρουσφέτι» της κυβέρνησης για τον διορισμό 1.000 αστυνομικών.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει φύλαξη στα πανεπιστήμια και όταν υπάρχουν έκνομες πράξεις να καλείται η αστυνομία προκειμένου να επέμβει.

«Να μην βλέπουμε φαντάσματα»

Σε παρέμβασή του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, και αναφερόμενος στην απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων, τόνισε πως μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν συναθροίσεις πάνω από εννέα άτομα, ωστόσο πλέον ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 100 άτομα.

Απαντώντας αν η απόφαση αυτή έχει να κάνει με το προγραμματισμένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι «κάποτε σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να αποφεύγουμε να βλέπουμε φαντάσματα».

«Μέχρι σήμερα υπήρχε η απαγόρευση για τις πορείες και τα συλλαλητήρια, ωστόσο πλέον υπάρχει ένα άνοιγμα για μέχρι 100 άτομα» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 26/01/2021