Κόσμος

Κλιμακώνεται η ανησυχία για την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού

25.01.2021 | 13:29

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Γαλλίας δήλωσε ότι πιθανώς θα χρειαστεί να επιβληθεί τρίτο εθνικό λοκντάουν, ενώ στη Γερμανία επιβάλλονται πιο αυστηροί έλεγχοι στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, ακόμα και με ελέγχους μέσα στα αεροπλάνα, πριν οι επιβάτες πατήσουν το πόδι τους στο γερμανικό έδαφος.

Για τον κίνδυνο δεύτερης πανδημίας μιλά ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Γαλλίας, κάνοντας λόγο για ραγδαία εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στον πληθυσμό, σε ορισμένες μάλιστα περιοχές στο 7 έως 9 τοις εκατό των διαπιστωμένων κρουσμάτων. Εξ ου και εισηγήθηκε την επιβολή, από τον Φεβρουάριο, νέας, τρίτης εθνικής καραντίνας.

Πιθανότατα θα χρειαστεί μια νέα καραντίνα. Τι τύπου; Είναι πρωτίστως πολιτική απόφαση εάν θα είναι πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα, όπως τον περασμένο Νοέμβριο, ή πιο αυστηρή, όχι εντελώς όπως εκείνη του Μαρτίου.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 18 χιλιάδες κρούσματα και περισσότεροι από 170 θάνατοι από την πανδημία. Σημαντική αύξηση –τη μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο- σημείωσαν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής.

Βρετανία

Αψηφώντας το lockdown, μικροί και μεγάλοι έσπευσαν να απολαύσουν το λευκό τοπίο από το χιόνι που έπεσε χθες στη Βρετανία, προκαλώντας συναγερμό τις αρχές για παραβίαση των μέτρων… Μάλιστα απειλούν με πρόστιμο 200 λιρών κατ’ άτομο, όλους όσοι πιαστούν να παίζουν χιονοπόλεμο… Η κατάσταση, και λόγω των μεταλλάξεων του ιού, είναι οριακή στη χώρα. Χθες, τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 30 χιλιάδες και οι θάνατοι τους 600σιους. Έξαλλος εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας με εγχώριες διασημότητες, που διαφημίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ταξίδια στο εξωτερικό.

Γερμανία

Ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό επιβάλλει η κυβέρνηση στη Γερμανία. Ανήσυχη για την εξάπλωση των μεταλλάξεων του ιού, έδωσε εντολής αυστηρής επόπτευσης στην ομοσπονδιακή αστυνομία. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αεροδρόμια.

Χθες, αναφέρθηκαν περίπου 6,5 χιλιάδες κρούσματα και 217 θάνατοι. Οι γερμανικές αρχές ανησυχούν πολύ για τη βρετανική μετάλλαξη.

Πάρτι στην Ουχάν – Lockdown σε άλλες περιοχές

Αυξάνονται πάλι τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα και οι αρχές προσπαθούν με τοπικά lockdown  να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα οι Κινέζοι πανηγυρίζουν γιατί όπως λένε κατάφεραν να δαμάσουν την πανδημία στην Ουχάν, την πόλη από όπου ξεκίνησαν όλα.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25/01/2021

Κόσμος