Πολιτική

Έπεσαν οι υπογραφές για την αγορά των γαλλικών Rafale

25.01.2021 | 20:28 Eνσωμάτωση

Νέες επιχειρησιακές δυνατότητες προσφέρει στην Πολεμική Αεροπορία η απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, από τη Γαλλία. Η σύμβαση για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών υπεγράφη σήμερα, ενώ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί και η γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες που χρειάζεται το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Είναι πλέον και τυπικά γεγονός. Οι υπογραφές μπήκαν και η Ελλάδα θα αποκτήσει 18 ριπές ανέμου όπως είναι η μετάφραση στα ελληνικά του ονόματος των μαχητικών Rafale.

Η Ελλάδα αγοράζει 18 αεροσκάφη από την Γαλλία, τα 12 Rafale θα είναι μεταχειρισμένα και 6 Rafale θα είναι καινούργια. Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών με τα οπλικά τους συστήματα φτάνει τα 2,3 δις ευρώ.

Σύντομα η πρόταση για τις φρεγάτες

Όπως επεσήμανε και η Γαλλίδα υπουργός, σύντομα το Παρίσι θα αποστείλει στην Αθήνα και επίσημα την πρότασή του για το πρόγραμμα των φρεγατών που χρειάζεται το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των φρεγατών πολλαπλού ρόλου Belharra και πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. πιθανότατα φρεγάτες τύπου Λαφαγιέτ.

Κριτήρια τελικής επιλογής θα είναι η συνολική τιμή, το πόση εργασία θα έχουν τα ελληνικά ναυπηγεία από την προμήθεια αλλά και ο χρόνος παράδοσης των πλοίων. Πληροφορίες λένε πως οι Γάλλοι έχουν ρίξει την τιμή από τα περίπου 1,5 δις ανά πλοίο στο 1 δις για να κάνουν ελκυστικότερη την πρόταση τους.

Προτάσεις για Πολεμικά Πλοία έχουν κάνει ακόμα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ισπανία και οι τελικές εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού θα γίνουν τον Απρίλιο.

Στην Τανάγρα γαλλικά Rafale

Η Φλοράνς Παρλί αναφέρθηκε όμως και στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της οποίας την επόμενη εβδομάδα γαλλικά μαχητικά Rafale και ιπτάμενο τάνκερ θα βρεθούν στην Τανάγρα στο πλαίσιο της άσκησης που το Παρίσι έχει βαφτίσει «Σκύρος».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/01/2021