Κόσμος

Εκτεταμένα επεισόδια στην Ολλανδία για την απαγόρευση κυκλοφορίας

25.01.2021 | 13:31 Eνσωμάτωση

Τα χειρότερα επεισόδια από την έναρξη της πανδημίας προκάλεσαν αρνητές του κορωνοϊού στην Ολλανδία. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, λεηλάτησαν καταστήματα, ενώ έφτασαν στο σημείο να κάνουν εμπρηστική επίθεση σε κέντρο διεξαγωγής τεστ κορωνοϊού. Αφορμή ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, για πρώτη φορά στην Ολλανδία από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Οδομαχίες με την αστυνομία, εμπρησμοί αυτοκινήτων, λεηλασίες. Ήταν τα χειρότερα επεισόδια στην Ολλανδία από τους αρνητές της πανδημίας.

Με εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση, η αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει το πλήθος που αγνοεί την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και διαδηλώνει στο Άμστερνταμ. Μονάδες έφιππων αστυνομικών αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη την πόλη. Περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε και το Αϊντχόφεν στη νότια Ολλανδία. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Πολλά οχήματα πυρπολήθηκαν, ενώ ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης και δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν.

Στην κοινότητα Ουρκ, στη βόρεια Ολλανδία, πυρπολήθηκε ένα κέντρο ιχνηλάτισης κρουσμάτων κορωνοϊού. Η πράξη αυτή «ξεπερνά όλα τα όρια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών, η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες –η πρώτη από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο- που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες, μετά από σκάνδαλο κακοδιαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας, παραμένει όμως στην εξουσία μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν το Μάρτιο Η Ολλανδία είναι η τελευταία χώρα στην ΕΕ που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς και έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις γι’ αυτό. Μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχαν εμβολιαστεί μόλις 100 χιλιάδες Ολλανδοί.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/01/2021