Πολιτική

Διερευνητικές επαφές: Σε εξέλιξη η διαδικασία – Οι τουρκικές επιδιώξεις και η θέση της Ελλάδας

25.01.2021 | 13:09 Eνσωμάτωση

Το νήμα των διερευνητικών συνομιλιών που είχε κοπεί τα τελευταία τρία χρόνια επιχειρούν να ενώσουν σήμερα οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Από τις 11:00 το πρωί (ώρα Τουρκίας) οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών έχουν αρχίσει τον 61ο γύρo των συζητήσεων οι οποίες εκκίνησαν το 2002 και διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016.

Οι συζητήσεις λαμβάνουν χώρα στο προεδρικό παλάτι. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής είναι ο έμπειρος πρέσβης ε.τ., Παύλος Αποστολίδης, ενώ επικεφαλής της τουρκικής πλευράς, είναι ο Σεντάντ Ουνάλ, ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Άγκυρα επιδιώκει να φύγει από την αρνητική ατζέντα των δυτικών χωρών και να απομακρύνει το ενδεχόμενο των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της.

Αυτή την ώρα υπάρχει διάλειμμα για γεύμα, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να γίνει γνωστό αν θα υπάρξει νέος γύρος, ποια θα είναι η ημερομηνία του, ενώ δεδομένο, είναι ότι ο επόμενος γύρος, όποτε και αν γίνει, θα λάβει χώρα στην Ελλάδα.

Θέσεις και ελληνικές προθέσεις
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου τονίζοντας ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι το μόνο θέμα συζήτησης ξεκαθαρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι η σημερινή διαδικασία δεν συνιστά διαπραγμάτευση, αλλά διάλογο,

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κατά την σημερινή ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, ανέφερε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με καλή πίστη τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση που να αφορά την εθνική κυριαρχία μας.

Υπογράμμισε ότι οι διερευνητικές επαφές με τη γειτονική χώρα δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά, ότι στις διερευνητικές επαφές θα γίνουν συζητήσεις και ο στόχος είναι να διερευνηθούν σημεία σύγκλισης για τυχόν διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ενώ αναφερόμενος στην παρουσία του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στις διερευνητικές, τόνισε πως δεν ορίζει η Ελλάδα τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Τέλος, σχετικά με τις δηλώσεις Σαμαρά για τις διερευνητικές επαφές, υπογράμμισε ότι «ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του είναι γνωστές».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/01/2021