Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανησυχία για το ταυτόχρονο άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων – «Βραχνάς» ο συνωστισμός

24.01.2021 | 13:09 Eνσωμάτωση

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, αρχής γενομένης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Γυμνάσια και λύκεια επαναλειτουργούν την 1η Φεβρουαρίου, ενώ όπως δήλωσε στο MEGA η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, θα πραγματοποιούνται εθελοντικά τεστ Covid στους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Εντούτοις, τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη δεν είναι αισιόδοξα, γιατί οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού πολλαπλασιάζουν εκθετικά τα κρούσματα, την ίδια ώρα που οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καλύψουν τις ανάγκες των χωρών.

Ωστόσο, υπάρχει αχτίδα αισιοδοξίας, καθώς δόθηκε το «Πράσινο φως» από την Επιτροπή λοιμωξιολόγων για την χορήγηση της κολχικίνης σε ασθενείς με Covid-19. Πρόκειται για ένα γνωστό και φθηνό φάρμακο.  Η χορήγηση με τη μορφή χαπιού θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορονοϊό μοριακό τεστ.

Ακραίος συνωστισμός

Χθες το άνοιγμα της αγοράς έδωσε ανάσα στον εμπορικό κόσμο, αλλά οι εικόνες συνωστισμού από το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εγείρουν φόβους για μεγάλη διασπορά, κάτι που θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, αποκαρδιωτικές ήταν οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός χθες από την Ερμού, όπου ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά.

Ο συνωστισμός ήταν τέτοιος που χρειάστηκε να βγουν υπεύθυνοι καταστημάτων με μεγάλες ουρές, για να παρακαλέσουν τον κόσμο να φύγει και να επιστρέψουν σήμερα Κυριακή, που τα μαγαζία είναι ανοιχτά. αύριο Κυριακή, που θα είναι πάλι ανοιχτά τα μαγαζιά.

Οι αστυνομικοί που περιφρουρούσαν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, έπιασαν πολλούς πολίτες που προσπάθησαν να σπάσουν τη δίωρη προθεσμία που είχαν για να κάνουν τα ψώνια τους.

Κοσμοπλημύρα στη Θεσσαλονίκη
Οι Θεσσαλονικείς επίσης, έσπευσαν χθες  να κάνουν τα ψώνια τους από νωρίς στα καταστήματα της πόλης, με τους περισσότερους να προτιμούν να αγοράσουν είδη ρουχισμού. Τα πεζοδρόμια γεμίσαν  από κόσμο, αλλά και από τις τεράστιες ουρές.

Το σημερινό άνοιγμα των καταστημάτων είναι προαιρετικό. Βάση της σχετικής απόφασης της κυβέρνησης, όποιες επιχειρήσεις θέλουν μπορούν να ανοίξουν από τις 11:00 πμ.

Πάντως, και σήμερα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολύς κόσμος κυκλοφορούσε στα μαγαζιά προκειμένου να ψωνίσει.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/01/2021