Ελλάδα

Σοκ με τον καθηγητή στο ΑΠΘ: «Τσουνάμι» καταγγελιών

19.01.2021 | 16:58

Η αρχή έγινε με την πρώην φοιτήτρια και τα στόματα για τη σεξουαλική παρενόχληση άρχισαν πλέον να ανοίγουν.

Οι καταγγελίες για τον πρώην καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου αγγίζουν πλέον τις 100.

«Για μένα πλέον θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης η κατάσταση αυτή και θα ήθελα πολύ να είχε συμβεί και να είχα το κουράγιο και τη δύναμη να το κάνω πολύ νωρίτερα.»

Ένας κύκλος σιωπής δεκαετιών «έσπασε» και οι περιγραφές προκαλούν ανατριχίλα.

«Αυτό είναι ένα απόστημα που κρατάει 30 χρόνια. Η πρώτη καταγγελία για τον συγκεκριμένο καθηγητή ήταν το 1984.»

«Ήταν ένα κρυφό μυστικό της σχολής ότι γινόταν αυτό το πράγμα. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα τώρα.»

Η συμφοιτήτρια της, Λίνα Τσαλταμπάση, καταθέτει τη δική της μαρτυρία και περιγράφει την αντίδραση των υπόλοιπων καθηγητών όταν τους κατήγγειλε πως ο ίδιος άνθρωπος παρενόχλησε κι εκείνη σεξουαλικά.

«Είναι πραγματικότητα ότι κι εγώ το βίωσα και θα καταθέσω όσα ξέρω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας. Βρήκα από αδιαφορία μέχρι έλα άστο μην το πολυσυζητάμε.»

«Θυμάμαι είχα μιλήσει και με καθηγητές που είχαμε τότε επαφές και τους λέω «Καλά ρε παιδιά, επίσημα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα το καταλαβαίνω, από τη στιγμή που δεν μιλάει καμία κοπέλα επίσημα. Ανεπίσημα γιατί δεν τον ξεφτιλίζετε;». Και μου λένε «του έχουμε μιλήσει γι’ αυτά που ακούγονται για αυτόν» και η απάντησή του ήταν: «Μου αρέσει ο ποδόγυρος, αλλά υπερβάλουν μωρέ οι κοπέλες».»

Όπως καταγγέλλουν στο LIVE NEWS φοιτητές της σχολής, ο εν λόγω καθηγητής είχε πάγια τακτική να κόβει μαθήτριες από το μάθημα και να τις καλεί στο γραφείο του για να συζητήσουν το βαθμό τους.

«Την βλέπει, εμφανίσιμη κοπέλα η τότε κοπέλα μου, την βλέπει αυτός, την πιάνει από τη μεσούλα αγκαλίτσα μπροστά μου, χωρίς να ξέρει ότι είμαστε μαζί, και της λέει: «Μια γιατί δεν μου έγραψες τίποτα; Πέρνα το απόγευμα από το γραφείο να συζητήσουμε τον βαθμό σου». Ποιο βαθμό να συζητήσει με λευκή κόλλα; Τι να συζητήσει;»

«Όταν για το συγκεκριμένο άνθρωπο επί 30 χρόνια, υπάρχουν περισσότερες από 100 καταγγέλλουσες εδώ δεν μιλάμε για ένα κίνημα εκδίκησης αλλά για κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης.»

«Είχε έναν τρόπο που έλεγε «Πέρασε από το γραφείο μου» γιατί δεν έχεις ιδέα τι συμβαίνει. Υποτίθεται για να λύσεις το πρόβλημα σου και ξαφνικά μπορεί να άρχισε να χαϊδεύει, μπορεί να ερχόταν στον καναπέ να καθίσει δίπλα σου.»

Προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες των φοιτητριών παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο άνθρωπος αυτός αρνείται τα πάντα. Όπως λέει, δεν υπήρχε περίπτωση να ακουμπήσει, να πει ερωτικές κουβέντες σε κοπέλες που είχε σαν παιδιά του…

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 19/01/2021

Ελλάδα