Ελλάδα

Κακοκαιρία: Στην τρίτη φάση ο «Λέανδρος» – Έρχεται παγετός

18.01.2021 | 16:40 Eνσωμάτωση

Στην Τρίτη φάση ο Λέανδρος με πολικές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και το θερμόμετρο στη Φλώρινα να δείχνει τους -16 βαθμούς.

Στον πάγο η Καστοριά με την πλέον χαρακτηριστική εικόνα από τον παγωμένο καταρράκτη Τσούκας.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Βυτίνα Αρκαδίας.

Εκχιονιστικά μηχανήματα κρατούν το οδικό δίκτυο ανοιχτό, ενώ συνεχείς είναι οι ρίψεις αλατιού για την αποφυγή παγετού.

Κατάλευκα είναι από το πρωί τα ορεινά χωριά Βραχνί και το Σούβαρδο στα Καλάβρυτα.

8.10 στη Στέρνα 15 χιλιόμετρα πριν τη σήραγγα Αρτεμισίου. Εκχιονιστικά περνούν συνεχώς προκειμένου να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Χιόνια και στην Αρχαία Νεμέα με το χιόνι να σκεπάζει τις εισόδους και τις αυλές των σπιτιών.

Ορατότητα μηδέν είναι τόσο πυκνή η χιονόπτωση που δεν έχουμε ορατότητα πέρα από τα 15 μέτρα.

Με φτυάρια απομακρύνουν το χιόνι οι κάτοικοι στον Χορτιάτη ενώ αρκετοί Θεσσαλονικείς βρήκαν ευκαιρία για ανάβαση στο χιονισμένο βουνό.

Ακόμη μια μέρα παραμένει στρωμένο το χιόνι σε αυλές σπιτιών και σε στενά στο Χορτιάτη.

Στην κατάψυξη βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη να δείχνει -5 και στη Λάρισα -2.

Ουσιαστικά από εδώ και στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, θα παραμείνει βέβαια το ψύχος και οι αρνητικές θερμοκρασίες και ο ισχυρός παγετός σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, αλλά τα φαινόμενα από εδώ και στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας, θα απασχολούν το Κεντρικό και το Νότιο Αιγαίο.

Στη Λήμνο, τα χιόνια έφτασαν μέχρι τη θάλασσα. Η πυροσβεστική επενέβη για τη μεταφορά ασθενούς αφού η πρόσβαση του ασθενοφόρου ήταν αδύνατη ενώ, ελάφια «επισκέφτηκαν» το δημαρχείο του νησιού λόγω χιονιά.

Τα ελάφια κατεβαίνουν κάτω στην πόλη για να βρουν φαγητό όταν κοιμάται ο κόσμος. Είναι κάτι σύνηθες.
Στα λευκά ντύθηκε η Σκόπελος ενώ η χιονόπτωση στη Χίο ήταν τόσο σφοδρή με αποτέλεσμα όλοι οι δρόμοι τις πρώτες πρωινές ώρες να παραμείνουν κλειστοί.

Μαγευτικό είναι το χιονισμένο τοπίο στη λίμνη Μπελέτσι.  Τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες δεν σταμάτησαν στιγμή και στην Αττική με το θερμόμετρο στη Πάρνηθα να δείχνει τους  -8.

-6 στην Ιπποκράτειο Πολιτεία ενώ και στα Άνω Λιόσια η θερμοκρασία ήταν υπό του μηδενός. Οι πρώτες νιφάδες έπεσαν το πρωί στην Πεντέλη αλλά και σε πιο χαμηλά υψόμετρα όπως στην Κηφισιά και το Μαρούσι.

Για την περιοχή της Αττικής φαίνεται ότι ο καιρός θα είναι παγωμένος μέσα στη νύχτα. Νωρίς το πρωί, πολύ νωρίς το πρωί της αυριανής ημέρας Τρίτης, έχουμε κάποιες ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις, οι οποίες όμως πάρα πολύ γρήγορα θα εξασθενίσουν.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας από τα μέσα της εβδομάδας και μετά.

«Λευκό» το τοπίο στην Μαλακάσα

Τα δόντια της δείχνει και σήμερα η κακοκαιρία «Λέανδρος», φέρνοντας τσουχτερό κρύο και χιονιά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, μέχρι και στην Αττική.

Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει από το πρωί στη Μαλακάσα με το τρίτο κύμα της κακοκαιρίας «Λέανδρος».

Χιόνι είχε και στον Διόνυσο ωστόσο δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ως τώρα με τον δρόμο να είναι καθαρός.

Τσουχτερό κρύο στην Καστοριά – Έως 17 βαθμούς κάτω από το μηδέν 

Πολικές θερμοκρασίες έφερε η κακοκαιρία στην Καστοριά. Συγκεκριμένα, σήμερα στην πόλη, η θερμοκρασία κυμάνθηκε στους -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην γειτονική Κλεισούρα, η θερμοκρασία έφτασε 17 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 18/01/2021