Ελλάδα

Σοφία Μπεκατώρου: Κύμα συμπαράστασης για την αποκάλυψή της – Η στάση του φερόμενου ως εμπλεκόμενου και η νέα παιρίτηση

17.01.2021 | 13:07 Eνσωμάτωση

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η συγκλονιστική αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από υψηλόβαθμο και ενεργό μέχρι και σήμερα στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας. Καθολική είναι η στήριξη του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας στην Ολυμπιονίκη για τη δύναμη και το σθένος που βρήκε να σπάσει τη σιωπή. Μετά τις καταγγελίες, η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε προκαταρκτική έρευνα.

Συγκλονιστική τροπή παίρνει η εξομολόγηση – καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου που υπέδειξε στην εισαγγελία τον δράστη της σε βάρος της ασέλγειας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η δύο φορές Ολυμπιονίκης έχει υποδείξει ως δράστη το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αριστείδη Αδαμόπουλο.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας αναμένεται να διατάξει έρευνα για να βγουν στο φως όσα σκοτεινά συνέβησαν πριν από δυο δεκαετίες και όπως είναι φυσικό θα καλέσει για κατάθεση την Ολυμπιονίκη.

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογενείας μου και εμένα προσωπικά».

Χθες το βράδυ η Ελληνική Ιστιοπλοική Ομοσπονδία ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του Αριστείδη Αδαμόπουλου ώστε να διευκολυνθεί το έργο της δικαιοσύνης .

Με τρεμάμενη φωνή ο πρώην σύζυγος της Σοφίας Μπεκατώρου και πατέρας των δυο παιδιών τους, δήλωσε πως δεν γνώριζε για την σεξουαλική κακοποίηση της Σοφίας.

Στο πλευρό της Σοφίας και η ολυμπιονίκης σκοποβολής Άννα Κορακάκη που δήλωσε πως δεν είναι εύκολο πράγμα να παραδεχτείς δημόσια ένα βιασμό.

Το θάρρος της Σοφίας παρακίνησε δυο ακόμη αθλήτριες να μιλήσουν για τη δική τους δραματική περιπέτεια. Η πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια της τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου περιέγραψαν τις δικές τους εμπειρίες.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στάθηκε στο πλευρό της Σοφίας που βρηκε το κουράγιο και το σθένος μετά απο 23 χρόνια να φέρει στο φως ό, τι χειρότερο μπορει να βιωσει μια γυναικα. Και ο ασκος του αιόλου ανοιξε και κινητοποίησε επώνυμους και ανώνυμους όχι απλώς να συμπαρασταθούν, αλλά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να φτάσει το μήνυμα. Οι βιαστές ψυχών και σωμάτων να καταγγέλονται και να τιμωρούνται παραδειγματικά.

Η σεξουαλική παρενόχληση, η κακοποίηση, ο βιασμός σωμάτων και ψυχών είναι φαινόμενο που υπερβαίνει τα ελληνικά σύνορα και αποτελεί αντικείμενο νομικών και θεσμικών πρωτοβουλιών παγκοσμίως.

Νέα παραίτηση μέλους του ΔΣ

Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στα διοικητικά στο χώρο της ιστιοπλοΐας. Μετά τον Γιάννη Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Χριστόπουλος, ανακοίνωσε την παραίτησή του διότι «οι συνθήκες δεν τον εκφράζουν», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται και άλλες παραιτήσεις.

Το γύρο του κόσμου κάνει η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και στον διεθνή τύπο, όχι μόνο λόγω του εκτοπίσματος της Σοφίας Μπεκατώρου ως αθλήτριας, αλλά γιατί το κίνημα «MeToo» συνεχίζει τη δράση του κατά της έμφυλης βίας. Ο ξένος Τύπος δηλώνει πως η Ελλάδα βιώνει το δικό της «MeToo».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/01/2021