Αθλητικά

Σοφία Μπεκατώρου: Καταιγιστικές εξελίξεις μετά την σοκαριστική αποκάλυψη για εις βάρος της ασέλγεια

16.01.2021 | 20:01 Eνσωμάτωση

Συγκλονιστική τροπή παίρνει η εξομολόγηση - καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου που υπέδειξε στην εισαγγελία τον δράστη της σε βάρος της ασέλγειας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η δύο φορές Ολυμπιονίκης έχει υποδείξει ως δράστη το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αριστείδη Αδαμόπουλο.

«Εύχομαι να υπάρξουν συνέπειες, διότι αφενός έχω την εντύπωση πως δεν είμαι η μόνη, αφετέρου τέτοιοι άνθρωποι με τέτοιο χαρακτήρα εκδηλώνουν ξανά την ίδια συμπεριφορά και σε άλλους με τον α’ ή τον β’ τρόπο, Επομένως, για μένα είναι πολύ σημαντικό αφενός να προστατέψω τον χώρο μου, αφετέρου και τον χώρο της ιστιοπλοΐας, γιατί είναι ένας χώρος ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά οφέλη στα παιδιά και στον αθλητισμό γενικότερα και δυστυχώς αμαυρώνεται από τέτοιου είδους περιστατικά» δήλωσε.

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος στην πρώτη του αντίδραση ανέφερε: «Πριν από λίγο έμαθα κι εγώ για το δημοσίευμα. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Θα μιλήσω πρώτα με το δικηγόρο μου».

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος του φερόμενου ως δράστη η Νέα Δημοκρατία, ανακοίνωσε πως αναστέλει την κομματική του ιδιότητα έως ότου διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Άνοιξαν στόματα

Το θάρρος της Σοφίας παρακίνησε δυο ακόμη αθλήτριες να μιλήσουν για τη δική τους δραματική περιπέτεια. Η πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια της τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου περιέγραψαν τις δικές τους εμπειρίες.

Παράλληλα, κινητοποίησε επώνυμους και ανώνυμους όχι απλώς να συμπαρασταθούν, αλλά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να φτάσει το μήνυμα. Οι βιαστές ψυχών και σωμάτων να καταγγέλονται και να τιμωρούνται παραδειγματικά…

«Μίλησα προσωπικά με την πρωταθλήτριά μας για εκείνη την οδυνηρή εμπειρία. Που εκείνη δεν την «θυμήθηκε» τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι’ αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης.»

«Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή».

«Σοφία σ’ ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει «όχι» σημαίνει όχι».

«Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία, με ευθύνη του κρατους, των αθλητριών, των νέων κοριτσιών ..που παραμένουν εκτεθειμενα σε κάθε είδους πιέσεις & κινδύνους, ειδικά στο πλαίσιο ενος «αθλητισμού» που βυθίζεται ολοένα & περισσότερο στη σήψη της εμπορευματοποίησης & των διαφόρων «ισχυρών παραγόντων».”»

«Η Σοφία Μπεκατώρου όχι μόνο αξίζει την υποστήριξή μας – αλλά και τις ευχαριστίες μας».

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η «χλιαρή» αντιμετώπιση της Ομοσπονδίας που κάλεσε την Μπεκατώρου να μιλήσει με ονόματα, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της για ένα απλώς… δυσάρεστο περιστατικό.

Η στάση της Ομοσπονδίας ανάγκασε σε παραίτηση από τι διοικητικό της συμβούλιό της τον πρόεδρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά Γιάννη Παπαδημητρίου.

«Ως μέλος της μεγάλης ιστιοπλοϊκής οικογένειας, αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλλουσα.

Η γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου παρακινεί την πολιτεία να θωρακίσει τον αθλητισμό από τις αρρωστημένες ορέξεις κάποιων που δολοφονούν εν ψυχρώ ψυχές.»

«Δεν μπορώ να σου πω οτι νιώθω αγαλλίαση, με την έννοια ότι έχω αναγκαστεί να ζω και να ξαναζώ το ίδιο γεγονός, να θυμάμαι λεπτομέρειες από το παρελθόν τις οποίες ήθελα να ξεχάσω. Ωστόσο, το έκανα προκειμένου να βοηθήσω άλλους ανθρώπους και να δώσω το θάρρος στις γυναίκες να μιλήσουν, κι επίσης για να μπορέσω να εκπαίδευσω και τα δικά μου παιδιά, γιατί κι αυτά μπορεί αύριο – μεθαύριο να βρεθούν σε μια αντίστοιχη περίπτωση, και θα ήθελα να ξέρουν πως πρέπει να συμπεριφερθούν και τι επιλογές έχουν.»

Η σεξουαλική παρενόχληση, η κακοποίηση, ο βιασμός σωμάτων και ψυχών είναι φαινόμενο που υπερβαίνει τα ελληνικά σύνορα και αποτελεί αντικείμενο νομικών και θεσμικών πρωτοβουλιών παγκοσμίως.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/01/2021