Οικονομία

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων – «Χαμόγελα» για το άνοιγμα της αγοράς

16.01.2021 | 08:15 Eνσωμάτωση

Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα γίνουν οι πληρωμές των συντάξεων των δικαιούχων.

Τη Δευτέρα 25/1 θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους των ΙΚΑ, Τραπεζών, ΟΤΕ που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9, ενώ την Τρίτη 26/1 σε αυτούς που το ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6,8.

Την Τετάρτη 27/1 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και την Πέμπτη 28/1 των Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι οι πληρωμές γίνονται το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.

Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε η μεγάλη δίκη στο ΣτΕ για όλους τους συνταξιούχους, πλην του Δημοσίου, σχετικά με τα δώρα, επιδόματα και επικουρικές συντάξεις που είχαν κοπεί.

Οι συνταξιούχοι, που είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια, διεκδικούν τα χρήματα, με τον ΕΦΚΑ να σημειώνει πως λόγω της πανδημίας δεν υπάρχουν λεφτά, όπως επισημαίνει η Ματίνα Τριανταφύλλη, δικηγόρος εργατολόγος.

Παράλληλα, το ελεγκτικό συνέδριο εξετάζει τις κρατήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, που αφορούν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τα δώρα.

Οι κρατήσεις αυτές αφορούν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και όχι το 11μηνο, όπως στους υπόλοιπους συνταξιούχους, με τη δίκη να αναβάλλεται.

Τι θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια

Με το άνοιγμα της αγοράς να είναι θέμα ωρών, μεγάλο θέμα έχει προκύψει με τα δάνεια των επιχειρήσεων τα οποία έχουν παγώσει με την έλευση της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Σουζάνα Κλημεντίδη, δικηγόρο, έχει εγκριθεί το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», το οποίο ουσιαστικά είναι κρατική επιδότηση τμήματος των επιχειρηματικών δανείων.

Ταυτόχρονα, θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τους πλειστηριασμούς.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται»

Δεν έκρυψε τη χαρά του για το άνοιγμα της αγοράς ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Ο κ. Καφούνης τόνισε ότι το άνοιγμα της αγοράς είναι ένα δίκαιο αίτημα με το οποίο συστρατεύτηκε και η κοινωνία, με τους εμπόρους να προετοιμάζονται για τη Δευτέρα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, επισήμανε ότι όλο το λιανεμπόριο θα λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες, καθώς «ο κορωνοϊός είναι εδώ».

«Ο πόλεμος συνεχίζεται», σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η «αρμονική συνεργασία» επιχειρηματιών, εργαζομένων και καταναλωτών θα βοηθήσει ώστε όλα να λειτουργήσουν με τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 16/01/2021