Ελλάδα

Εικόνες σοκ από τις πλημμύρες στον Έβρο

13.01.2021 | 16:56 Eνσωμάτωση

Ανυπολόγιστη καταστροφή στον Έβρο από την επέλαση της κακοκαιρίας. Ο ποταμός υπερχείλισε από τους τόνους νερού που έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες με αποτέλεσμα ολόκληρα χωριά να βουλιάξουν στα λασπόνερα, δρόμοι να κοπούν στα δύο και οδηγοί να εγκλωβιστούν στα αυτοκίνητά τους.

Το Μικρό Δέρειο παραδόθηκε στις λάσπες όταν τα ορμητικά νερά του Έβρου εισέβαλλαν στα σπίτια και μέσα σε δευτερόλεπτα ψυγεία, καναπέδες ακόμα και κρεβάτια παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν.

Ολόκληρα νοικοκυριά έγιναν μια μάζα από λάσπες. Ανάστατοι οι κάτοικοι στους δρόμους, μην έχοντας που να κοιμηθούν, αφού ακόμα και πάγκοι κουζίνας ξηλώθηκαν από την ορμή του νερού.

Στο Διδυμότειχο ακόμα και αυτοκινητόδρομοι δρόμοι κόπηκαν στα δυο σαν χαρτόκουτο.

Με ανεξέλεγκτη δύναμη τα ορμητικά νερά του ποταμού παρέσυραν από κολώνες ΔΕΗ μέχρι και γεφύρια όπως αυτό που βλέπετε στον επαρχιακό δρόμο Μεταξάδων – Πολιάς, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν δεκάδες χωριά και να διακοπούν τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ.

Σοκαριστικές οι εικόνες και στον Προβατώνα, όπου όσοι δρόμοι δεν υποχώρησαν από το μένος της κακοκαιρίας, σκεπάστηκαν από τόνους νερού, σχηματίζοντας λίμνες με πλεούμενα αυτοκίνητα και εγκλωβισμένους οδηγούς…

Ίδια εικόνα και στην Ροδόπη με πλημμυρισμένα χωριά, σπίτια βυθισμένα στις λάσπες, κατεστραμμένες οικοσυσκευές στους δρόμους και τους κατοίκους χωρίς στέγη.

Η μεγαλύτερη καταστροφή εντοπίστηκε στο χωριό Μαυρομάτη, όταν έσπασε το τοπικό φράγμα και ολόκληρο το χωριό πνίγηκε στα λασπάνερα. Οι κάτοικοι του χωριού είδαν τις περιουσίες του να εξαφανίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα και βρήκαν καταφύγιο στο τοπικό τζάμι.

Το χαλάζι ξύπνησε το πρωί του σαμμιώτες, που είδαν μπάλες πάγου να καλύπτουν τις αυλές των σπιτιών, να καθηλώνουν τα αυτοκίνητα και να δημιουργούν ποτάμια από στρώματα πάγου σε κεντρικούς δρόμους…

Μετά από τις βροχές έρχονται και τα χιόνια… Επιδείνωση τις κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες με χιονοπτώσεις στη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη.

Οι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χιονίσει από την Παρασκευή ακόμα και στα βόρεια προάστια τις Αττικής.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 13/01/2021