Πολιτική

Στις 25 Ιανουαρίου το ραντεβού για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

12.01.2021 | 13:27 Eνσωμάτωση

Oρίστηκε για τις 25 Ιανουαρίου η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. H διεξαγωγή του 61ου γύρου θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη ορίστηκε το ραντεβού του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Η Τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την Ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η Ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση.»

Είχε προηγηθεί το πυροτέχνημα Τσαβούσογλου που καλούσε μέσω τηλεόρασης σε έναν διάλογο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Άγκυρας: Χωρίς προϋποθέσεις…

Ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θα ξεκινήσει από διαφορετικές αφετηρίες, καθώς η Τουρκία – όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου – θέλει η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών να είναι χωρίς προϋποθέσεις ενώ η Αθήνα έσπευσε να διαμηνύσει πως οι διερευνητικές επαφές αφορούν μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Το χρονικό περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο που έχει τεθεί για αυτό τον γύρο συνομιλιών προμηνύει σύμφωνα με αναλυτές ένα θερμό καλοκαίρι.

Ο Τούρκος Υπουργός βάζει μάλιστα τον Έντι Ράμα και την Αλβανία σε ρόλο οικοδεσπότη για να λυθούν όλα τα θέματα που η Τουρκία θεωρεί διμερή στο τραπέζι του διαλόγου κι ενώ είναι ακόμα πρόσφατες οι εικόνες από το ταξίδι του Αλβανού πρωθυπουργού σε Άγκυρα και Αθήνα αφού πρώτα είχε εξασφαλίσει την απλόχερη στήριξη του Σουλτάνου.

Σήμερα και αύριο στην Βουλή θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την απόκτηση των αεροσκαφών Rafale και αναμένεται την Πέμπτη η Ολομέλεια να εγκρίνει την συμφωνία.
Σήμερα επίσης βρίσκεται στη Βουλή για συζήτηση το νομοσχέδιο για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 12/01/2021