Κόσμος

Τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά κοντά σε Θάσο και Σαμοθράκη

08.01.2021 | 20:30

Με προσωπείο διαλλακτικότητας εμφανίζεται η Άγκυρα, χωρίς φυσικά να εγκαταλείπει τη γνώριμη γραμμή των προκλήσεων. Την ίδια ώρα λοιπόν που επιχειρεί να δεσμεύσει όλο το Αιγαίο με μπαράζ νάφτεξ για ασκήσεις, δηλώνει έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Αθήνα. Σαν έτοιμος από καιρό και ο Ερντογάν, αναδιπλώνεται και εγκαταλείπει τον Τραμπ για να υποκλιθεί στον Μπάιντεν.

Την Λισσαβόνα της Πορτογαλίας επέλεξε ο Μεβλουτ Τσαβουσογλου για να εξαπολύσει επίθεση αγάπης προς το Νίκο Δενδια. Φορώντας το ευρωπαϊκό και συγκαταβατικό μανδύα του ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών δήλωσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Αθήνα και τις Βρυξέλες.

Στην πράξη πάντως η Άγκυρα δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο με κάθε ευκαιρία. Με ένα μπαράζ ναυτικών οδηγιών κλείνει το Αιγαίο για ασκήσεις. Όπως ανακοίνωσε το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας στις 12 Ιανουάριου θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αναμεσά σε Θάσο, Σαμοθράκη και Λήμνο.

Την ιδία μέρα θα ξεκινήσει και δεύτερη άσκηση σε περιοχή μια ανάσα από το Καστελόριζο ενώ παράλληλα θα εκτελεστεί άσκηση έρευνας και διάσωσης ανατολικά της Ρόδου και Νότια του Καστελόριζου.

Στην τελική ευθεία μπαίνει και η προμήθεια των 18 Ραφαλ από την Γαλλία καθώς την Δευτέρα η τελική συμφωνία παρουσιάζεται στην επιτροπή εξοπλισμών στην βουλή και στην συνέχεια θα ακολουθήσει η ψήφιση της στην ολομέλεια.

Η συμφωνία με την Γαλλία προβλέπει την προμήθεια 18 αεροσκαφών. Τα 12 από αυτά θα είναι μεταχειρισμένα. Τα πρώτα 6 αεροσκάφη αναμένονται να έρθουν στην Ελλάδα το πρώτο 6μηνο του 2021 ενώ ήδη έχουν επιλεγεί οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι που θα μετάβουν στην Γαλλία για εκπαίδευση. Το κόστος της συμφωνίας φτάνει τα 2,32 δις ευρώ και συμπεριλαμβάνεται η τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών καθώς και τα οπλικά τους συστήματα.

Μετά τις αρχικές – ίσες αποστάσεις που κράτησε η Άγκυρα για την εισβολή στο Καπιτώλιο, ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε με την…ελπίδα η μετάβαση εξουσίας στο Τζόν Μπαιντεν να γίνει ομαλά και ειρηνικά.

«Αυτό που είδαμε ήταν προσβολή για την δημοκρατία. Ελπίζουμε ότι μετά τις δηλώσεις του προέδρου Τράμπ , ο Τζον Μπάιντεν θα αναλάβει τα καθήκοντα του ειρηνικά κατά την τελετή της ορκωμοσίας του στις 20 Ιανουαρίου.»

Την Αθήνα επισκέφθηκε ο Εντι Ραμα ένα 24ωρο μετα την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψε με τον Ταγιπ Ερντογάν. Επί τάπητος στις συναντήσεις στις συναντήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια η κοινή προσφυγή στην Χάγη Αθήνας και Τιρανων για την διευθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/01/2021

Κόσμος