Κόσμος

ΗΠΑ: Σειρά παραιτήσεων συνεργατών του Τραμπ – Kαθαίρεση ζητούν οι Δημοκρατικοί

08.01.2021 | 06:54 Eνσωμάτωση

Δεν έχει τέλος το κύμα της φυγής και των παραιτήσεων στο Λευκό Οίκο, καθώς νωρίτερα σήμερα παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την άμεση απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύσσωμη η ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος κάνει λόγο για στασιαστική πράξη του Ντόναλντ Τραμπ και ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του καλώντας τους Ρεπουμπλικάνους να ενεργοποιήσουν την 25η τροπολογία του συντάγματος, γιατί διαφορετικά απειλούν ότι θα κινήσουν τη δική τους διαδικασία καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου στο Κογκρέσο.

Δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν ήδη πραγματοποιήσει συζητήσεις να χρησιμοποιηθεί η 25η τροπολογία.

Σημειώνεται ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ καθαιρεθεί, δε θα μπορεί να είναι υποψήφιος το 2024. Ωστόσο το σενάριο για την ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας αντιμετωπίζει νομικά κωλύματα, και το σενάριο της καθαίρεσης στο Κογκρέσο κολλάει στο ότι ο Τραμπ πρέπει να παραδώσει σε 13 ημέρες την εξουσία. Το τρίτο σενάριο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ολοκλήρωση της θητείας του.

Ο ίδιος, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, προχώρησε σε «κωλοτούμπα», και καθώς οι πιέσεις που του έχουν ασκηθεί είναι αφόρητες, δήλωσε ότι θα διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας και ότι πρέπει να τιμωρηθούν όσοι έκαναν τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 08/01/2021