Κόσμος

Η μοιραία συγκέντρωση για την… άλωση του Κογκρέσου

08.01.2021 | 20:12

Στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων Τραμπ, που θεωρήθηκαν ότι έδωσαν και το σύνθημα της εισβολής, το αμερικανικό πολιτικό σύστημα αναζητά τρόπους για να μπορέσει να εξουδετερώσει πολιτικά τον απερχόμενο Πρόεδρο ή να πετύχει και την καθαίρεσή του. Χαρακτηριστικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι ότι όπως θα δούμε κάτι τέτοιο επιθυμούν και ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Είναι εικόνες που θα μείνουν στην ιστορία. Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του παρακολουθούν τους φανατικούς οπαδούς τους που συγκεντρώνονται έξω από το Λευκό Οίκο. Είναι μεσημέρι της Τετάρτης. Κάποιοι λικνίζονται στους ρυθμούς της ντίσκο από τα ηχεία… Πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Τραμπ ανεβαίνει στο βήμα και ρίχνει το σύνθημα για τη μοιραία πορεία στο Καπιτώλιο.

Δυο ημέρες μετά τη βεβήλωση του ναού της Δημοκρατίας, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστει στην ορκωμοσία του του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν. Προηγουμένως καταδίκασε τη βία στο Καπιτώλιο, νίπτοντας τας χείρας.

Ο Τραμπ υπόσχεται ότι θα παραδώσει συντεταγμένα την εξουσία στον Μπάιντεν. Αναγκάζεται να κάνει στροφή καθώς προσπαθεί να αποφύγει την καθαίρεσή του από το Κογκρέσο ή την αφαίρεση των προεδρικών εξουσιών με απόφαση των δικών του υπουργών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Απομένει μιάμιση εβδομάδα στο Λευκό Οίκο για τον Τραμπ. Όμως οι αντίπαλοί του αναζητούν τρόπους ώστε να μην μπορεί να βάλει ξανά υποψηφιότητα. Και σε αυτό οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την υποστήριξη ηγετικών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 08/01/2021

Κόσμος