Κόσμος

Με εντολή Πενς επεμβαίνει η Εθνοφρουρά για να σταματήσει το χάος στο Καπιτώλιο

07.01.2021 | 00:43

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου, με την ενεργοποίηση να την κάνει ο αντιπρόεδρος Πενς κι όχι ο προέδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σκηνικό που παραπέμπει σε… πραξικόπημα και εικόνες που δεν περιμέναμε να δούμε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει στηθεί εδώ και μερικές ώρες στην Ουάσιγκτον.

Μια χώρα με ισχυρά συστήματα ασφαλείας και με μια Δημοκρατία που υποτίθεται ότι στηρίζεται από πολύ ισχυρούς θεσμούς, όπως η Γερουσία, έγινε σμπαράλια χάρη στην εμμονή του ηττημένου Ντόναλντ Τραμπ. Εδώ και ημέρες στις ΗΠΑ μύριζε μπαρούτι καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος έφτιαχνε το κλίμα για τη δημιουργία εμφυλίου πολέμου, ρίχνοντας συνεχώς λάδι στη φωτιά και αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζουν μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία τους με ευθύνη του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επέλεξε να στήσει σκηνικό εμφυλίου αντί να αποδεχθεί την ήττα του και να λειτουργήσουν οι θεσμοί.

Μια γυναίκα είναι σοβαρά τραυματισμένη αλλά και αρκετοί αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί έπειτα από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Η Εθνική Φρουρά ειδοποιήθηκε να επέμβει, δείγμα του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στο Καπιτώλιο το οποίο τελεί υπό κατάληψη από οπαδούς του Τραμπ.

Ούτε οι εκκλήσεις του Τζο Μπάιντεν, αλλά ούτε και η προσπάθεια του Ντ. Τραμπ να ηρεμήσει τους οπαδούς του, δείχνει να αλλάζει το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γύρω στις 12 το βράδυ ώρα Ελλάδας σημειώθηκε ένταση καθώς αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα έξω από το Καπιτώλιο σε μια προσπάθεια να διώξουν τους οπαδούς του Τραμπ.

Videos & Απoσπάσματα από Έκτακτο δελτίο - 07/01/2021

Κόσμος