Ελλάδα

Τεταμένο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας για τα Θεοφάνια

05.01.2021 | 19:52 Eνσωμάτωση

Σε ιερό πόλεμο προχωρούν κυβέρνηση και εκκλησία λίγες ώρες πριν την γιορτή των Θεοφανίων.

Η Εκκλησία δηλώνει αμετακίνητη από την πρόθεσή της να ανοίξει τους ναούς με τον αριθμό των πιστών που ίσχυε τα Χριστούγεννα, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της επίσης δεν υποχωρεί και ζητεί αλλαγή στάσης από τους ιεράρχες. Έτοιμη να επέμβει σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων δηλώνει και η Ελληνική αστυνομία.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει την τέλεση του αγιασμού σε εξωτερικούς χώρους αλλά και την παρουσία πιστών στους ναούς προκάλεσε κύμα αντιδράσεων μεταξύ των Ιεραρχών.

Μετά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης πως ο νόμος δεν μπορεί τα τηρείται κατά το δοκούν και λίγες ώρες πριν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ορκίσει τα νέα μέλη της κυβέρνησης η Εκκλησία της Ελλάδος προανήγγειλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που δεν πραγματοποιήθηκε και έδωσε το «πράσινο φως» στον αρχιεπίσκοπο να τελέσει αγιασμό των υδάτων.

«Εξουσιοδοτεί τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, όπως μεταβεί συνοδευόμενος μόνον υπό του Διακόνου Αυτού δίχως πομπή και άνευ παρουσίας πιστών και ευλογήσει τα ύδατα της Πατρίδος μας».

Την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για ανοιχτούς ναούς με βάση τη συμφωνία με την κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα φαίνεται πως ακολουθούν πολλές μητροπόλεις. Μια από αυτές και η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, που με αφίσα της καλεί τους πιστούς στην ακολουθία των Θεοφανίων.

Ωστόσο με προσωπικό του μήνυμα ο μητροπολίτης Γαβριήλ στην σελίδα της Μητρόπολης στο Facebook συνιστά τήρησε των απαιτούμενων μέτρων.

«Ελάτε να δείξουμε τη συνέπειά μας, την πνευματικότητα μας και το χριστιανικό μας φρόνημα. Ελάτε, τηρώντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας» ανέφερε ο μητροπολίτης Γαβριήλ.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε πάντως την ελπίδα η Εκκλησία να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Παρά την ιερή οργή ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA» αναγνώρισε πως σε περίπτωση που υπάρξει παραβίαση των μέτρων που ίσχυαν κατά τη διάρκεια των εορτών τότε δικαίως η αστυνομία θα πρέπει να επέμβει.

Αρκετοί πάντως είναι οι πιστοί που δηλώνουν αποφασισμένοι να πάνε στην εκκλησία.

Πάντως το απόγευμα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις τριών πολιτών με τις οποίες ζητούσαν την αναστολή της απόφασης για μη συμμετοχή πιστών στις ακολουθίες των Χριστουγέννων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/01/2021