Ελλάδα

Καρατόμηση και ΕΔΕ για το έντυπο συναίνεσης στον εμβολιασμό

05.01.2021 | 20:04 Eνσωμάτωση

Να συναινέσουν στον εμβολιασμό τους που μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρος καλούσε τους υγειονομικούς στην Καρδίτσα, με έγγραφο της η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου.

Σε διαφορετική περίπτωση αν δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν τους προειδοποιούσε ότι αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη σε περίπτωση που νοσήσουν. Το έγγραφο προκάλεσε πανικό στους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

«Σου το έδιναν πριν μπεις μέσα, το υπογράφεις μαζί μ’ ένα άλλο ερωτηματολόγιο που είναι ιστορικό (αλλεργιών). Σας δίνει κι αυτό το χαρτί, το υπογράφετε και μπαίνετε μετά μέσα. Περιμένετε τη σειρά σας δηλαδή, μπαίνετε μέσα και κάνετε το εμβόλιο» ανέφερε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Θύελλα αντιδράσεων

Τα όσα αναγράφονται στο έντυπο προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από γιατρούς και νοσηλευτές.

«Το χαρτί επάνω γράφει Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας αριστερά με τη φίρμα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Και η πρώτη παράγραφος είναι συναινώ και η δεύτερη παράγραφος ότι δεν συναινώ» συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου.

Παραίτηση και ΕΔΕ

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, καθώς ουδέποτε η εθνική επιτροπή εμβολιασμού έθεσε θέμα παρενεργειών που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια ζωής. Το έντυπο όμως απέτρεψε αρκετούς υγειονομικούς από το να εμβολιαστούν. Η διοίκηση του νοσοκομείου αρνείται τη συμμετοχή της στη σύνταξη του εγγράφου.

«To εγγραφο δεν προήλθε από την διοίκηση. Ενδεχομένως να ήταν πρωτοβουλία ιατρών του νοσοκομείου που υπερέβαλαν εαυτούς. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αστοχία» ανέφεραν κύκλοι της διοίκησης του νοσοκομείου.

Το έντυπο ανακλήθηκε ωστόσο δόθηκε εντολή για ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ ο διοικητής υπέβαλε την παραίτησή του. Σήμερα πάντως οι εμβολιασμοί γιατρών και νοσηλευτών συνεχίστηκαν κανονικά.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/01/2021