Κόσμος

Ο Ερντογάν και το… πρωτοχρονιάτικο λαχείο – Κέδισε χωρίς λαχνό

04.01.2021 | 18:05

Στην πολυτέλεια του Λευκού Σαράι, της περίφημης προεδρικής κατοικίας που χτίστηκε στα περίχωρα της Άγκυρας προστίθεται το ποσό των 75 εκατομμύρια λιρών που φαίνεται να κέρδισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα από μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη διαδικασία κλήρωσης.

Τα χρήματα αντί να μεταφερθούν στην επόμενη κλήρωση περιέρχονται στο ταμείο Περιουσιακών στοιχείων της χώρας, του οποίου Πρόεδρος είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μπορεί λοιπόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αγόρασε καν λαχείο για την πρωτοχρονιάτικη κλήρωση, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στο να είναι ο ίδιος ο μεγάλος κερδισμένος του πρώτου αριθμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αριστερής τουρκικής εφημερίδας Βirgün, το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο επρόκειτο να μοιράσει 100 εκατ. τουρκικές λίρες σε τέσσερις τυχερούς. Τελικά στην κλήρωση της βρέθηκε μόνον ένας τυχερός λαχνός με τους αριθμούς 9884757 στην επαρχία της Μαγνησίας στη δυτική Τουρκία, με τον τυχερό του κάτοχο να λαμβάνει το ένα τέταρτο του συνολικού ποσού, δηλαδή 25 εκατ. λίρες.

Ωστόσο, επειδή τα άλλα τρία λαχεία παρέμειναν απούλητα, το υπόλοιπο ποσό των 75 εκατ. τουρκικών λιρών κατέληξε στο Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων της Τουρκίας (TVF). Πρόεδρος του ταμείου είναι ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτοδιορίστηκε πρόεδρος του ταμείο πρίν από έναν χρόνο. Τον Ιανουάριο του 2019. Αντιπρόεδρος του ταμείου μέχρι και τον Νοέμβρίο μάλιστα υπήρξε ο γαμπρός του Τουρκου Προέδρου και πρώην ΥΠ ΟΙΚ της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Το ταμείο των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μόλις πέντε ετών και ιδρύθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν προ πενταετίας με στόχο να αναπτύξει και να αυξήσει την αξία των στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας και να παρέχει πόρους για επενδύσεις.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 04/01/2021

Κόσμος