Πολιτική

Ανασχηματισμός: Οι νέες προσθήκες, τα μεγάλα ονόματα που αποχώρησαν και οι εκπλήξεις

04.01.2021 | 16:43

Με στόχο την ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος ο πρωθυπουργός προχώρησε στον ανασχηματισμό με τους βασικούς υπουργούς να μένουν σταθεροί και στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα να καλούνται να ράψουν υπουργικό κουστούμι.

Οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας παραμένουν ως έχουν.

Ο Στέλιος Πέτσας αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού λήφθηκαν το τριήμερο των γιορτών με τα τηλεφωνήματα του Μαξίμου σε όσους αναλαμβάνουν κυβερνητικό πόστο να γίνονται παράλληλα με την ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος.

Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου παίχτηκε ένα θρίλερ καθώς είχε γίνει βολιδοσκόπηση και σε δημοσιογράφους που όμως αρνήθηκαν την θέση.

Ο Χρήστος Ταραντίλης που ανέλαβε έδωσε και το στίγμα του στην πρώτη επαφή που είχε με τα ΜΜΕ κατά την ανακοίνωση του υπουργικού σχήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα, συμμετείχε στην ροκ μπάντα the odd mods έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο LSE και είναι παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών της Χαράς και της Κωνσταντίνας. Από την 1η του μηνός διατηρεί και τον ιστότοπο ταραντίλης ονλάιν.

Κερδισμένοι και χαμένοι του ανασχηματισμού

Η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος αφήνει το υπουργείο περιβάλλοντος και αναλαμβάνει Υπουργός στο δύσκολο υπουργείο Εργασίας άφησε εκτός τον Γιάννη Βρούτση να μένει εκτός κυβέρνησης και να αναλαμβάνει εκπρόσωπος της ΝΔ στην Βουλή. Χαμένος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στους νικητές ο Μάκης Βορίδης που αναλαμβάνει Υπουργός Εσωτερικών με τις καραμπόλες να φέρνουν στην θέση του στο Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης τον Σπήλιο Λιβανό. Ικανοποίηση πρέπει να νιώθει και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης που αναβαθμίζεται από υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό

Στο υπουργείο θέση Υφυπουργού καταλαμβάνει και Μαρία Συρεγγελά που ήταν Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Αλλαγή σκυτάλης στην Βόρεια Ελλάδα. Ο Σταύρος Καλαφάτης αναλαμβάνει θέση υφυπουργού με αρμοδιότητα την Μακεδονία και την Θράκη στην θέση του Θεόδωρου Καράογλου.

Τα καθήκοντα του Άγγελου Συρίγου

Η αναβάθμιση του Κώστα Κατσαφάδου σε θέση υφυπουργού στο υπουργείο Ναυτιλίας ήταν μία ακόμα από τις αλλαγές του ανασχηματισμού. Η Ζέτα Μακρή τοποθετήθηκε σε θέση υφυπουργού στο Υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας αφήνει από την άλλη η Σοφία Ζαχαράκη που πάει στο υπουργείο Τουρισμού σε θέση Υφυπουργού. Στο χαρτοφυλάκειο της Παιδείας, στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αναλαμβάνει ο βουλευτής της της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος.

Αναβάθμιση και για τον Κώστα Σκρέκα ο οποίος αφήνει την θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αναλαμβάνει το υπουργείο Ενέργειας, με υφυπουργό τον Γιώργο Αμυρά.

Η έκλπηξη

Με κυβερνητική εμπειρία και η Σοφία Βούλτεψη που μπαίνει στην κυβέρνηση για να ενισχύσει το έργο της στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε θέση Υφυπουργού.

Στο υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει θέση υφυπουργού ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ο οποίος προέχεται από το ποταμι αναβαθμίζεται από την θεσή του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού με σπουδες στο Harvard Και έχει μιλήσει ανοιχτά για τον σεξουαλικό του προσνατοπλισμό ενώ έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Ο Θόδωρος Λιβάνιος μπάινει στο μαξίμου και τοποθετείται σε θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

Συνολικά εκτός κυβέρνησης έμειναν οι Θεοδωρικάκος, Βρούτσης, Κουμουτσάκος, Καράογλου, Διγαλάκης, Ζαριφόπουλος, Κόνσολας, και Δημήτρης Οικονόμου ενώ μπάινουν οι Ταραντίλης, Καλαφάτης, Στύλιος, Γιάννης Οικονόμου, Κατσαφάδος, Κώτσηρας, Συρίγος, Αμυράς, Μακρή, Βούλτεψη, Συρεγγέλα, Γιατρομανωλάκης.

Τι «κρύβει» ο ανασχηματισμός

Μιλώντας στο Live News, η δημοσιογράφος των «Παραπολιτικών», Χριστίνα Κοράη, ανέλυσε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, ο ανασχηματισμός είχε εκλογική στόχευση.

«Οι μετακινήσεις έγιναν για να καλυφθούν παθογένειες αλλά και για να απευθυνθεί σε ευρύτερα προεκλογικά κοινά η κυβέρνηση» τόνισε η Χριστίνα Κοράη.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 04/01/2021