Ελλάδα

Κλειστές οι εκκλησίες τα Θεοφάνια – Σε μπουκαλάκι ο αγιασμός

03.01.2021 | 20:04 Eνσωμάτωση

Κλειστές για τους πιστούς θα παραμείνουν και οι Εκκλησίες με τη δυσφορία των ιερέων να είναι έντονη. Για τον λόγο αυτό αύριο ο Αρχιεπίσκοπος συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, όπου θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα. Όπως θα δούμε στο ρεπορτάζ της Αναστασίας Τσιβγούλη, ανήμερα των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθεί Αγιασμός των Υδάτων σε εξωτερικούς χώρους ενώ η θεία λειτουργία θα τελεστεί εντός των ιερών ναών.

Κλειστές αναμένεται να βρουν τις πόρτες των εκκλησιών τα Φώτα οι πιστοί που σκόπευαν να παραστούν στη λειτουργία των Θεοφανίων όπως είχε προγραμματιστεί πριν από τη λήψη των νέων εκτάκτων μέτρων.

Το βέβαιο είναι πως δεν θα δούμε φέτος αγιασμό σε θάλασσες λίμνες και ποτάμια καθώς στις απαγορεύσεις για τον κορωνοϊό περιλαμβάνεται και ο αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους. Οι ιερείς πάντως ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή το… plan b για τη μετάδοση του αγιασμού στον κόσμο.

Σε αρκετές εκκλησίες oι ιερείς θα βγάλουν τον αγιασμό στα προαύλια και θα δοθεί στους πιστούς με ατομικά μπουκαλάκια.

Με αποστάσεις και με σειρά προτεραιότητας ένας ένας οι πιστοί θα περιμένουν έξω από τους ναούς υπό την επίβλεψη των νεωκόρων.

Μετα το τέλος της ακολουθίας των Θεοφανείων ιερείς και προσωπικό των εκκλησιών θα ανοίξουν την πόρτα θα βγουν έξω και θα μοιράσουν τον αγιασμό σε ατομικά δοχεία.

Η απόφαση της κυβέρνησης να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η λειτουργία των Θεοφανείων προκάλεσε ενόχληση στους κόλπους της εκκλησίας Μάλιστα με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου συγκαλείται αύριο εκτάκτως διαρκής ιερά σύνοδος με τηλεδιάσκεψη για να συζητηθεί το θέμα.

«Η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ιερούς Ναούς με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού»

Στη διαρκή ιερά σύνοδο εχει φθάσει και το αίτημα του συνδέσμου κληρικών να μην εμποδιστεί στις εκκλησίες η παρουσία πιστών στη μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/01/2021