Υγεία

Κορωνοϊός: Δόσεις ελπίδας από την Moderna και την Astra Ζeneca

31.12.2020 | 20:16

1.700 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί από την Κυριακή μέχρι και χθες, ενώ έως τα μέσα Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού. Πέρα από το εμβόλιο της Pfizer, αυτό της Moderna αναμένεται να εγκριθεί ανήμερα των φώτων και θα τροφοδοτήσει την Ελλάδα με επιπλέον 240 χιλιάδες δόσεις. Πάντως με βάση την εξέλιξη των κρουσμάτων από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και εχθές στην Αττική παρατηρήθηκε αύξηση 15% των επαφών.

Στην επικείμενη έγκριση του εμβολίου της Moderna και σε δεύτερο χρόνο της Astrazeneca, είναι στραμμένο το «βλέμμα» της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Από την έναρξη των εμβολιασμών στις 27 Δεκεμβρίου μέχρι χθες, περισσότεροι 1.700 Έλληνες πολίτες είχαν εμβολιαστεί. Το 97% είναι υπάλληλοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τουλάχιστον 60.000 εργαζομένων, σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.

Την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης για το εμβόλιο προανήγγειλε από το νοσοκομείο Μυτιλήνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν και η πορεία της πανδημίας είναι σταθερή, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη συμπεριφορά των πολιτών στις γιορτές, καθώς παρά το lockdown τα κρούσματα σε κάποιες περιοχές παρουσιάζουν αύξηση την τελευταία εβδομάδα.

«Μάσκες μέχρι τον Σεπτέμβριο»

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν παραδοθεί συνολικά 419.250 δόσεις του εμβολίου της PFIZER.

Το πλεόνασμα των δόσεων που προκύπτει στο δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου επιτρέπει να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των γιατρών στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης των ωφελουμένων και των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό.

«Έως τα μέσα Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού. Έπειτα θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού πολίτες που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με στόχο το φθινόπωρο να έχει δημιουργηθεί ένα ασφαλές «τοίχος» προστασίας»

Το εμβόλιο της Moderna που αναμένεται να εγκριθεί στις 6 Ιανουαρίου θα τροφοδοτήσει την Ελλάδα με επιπλέον 240.000 δόσεις, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της δεύτερης φάσης των εμβολιασμών.

«Κλειδί» για την επιτυχία της επιχείρησης, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσει στην ανοσία του πληθυσμού, είναι και το εμβόλιο της Astrazeneca.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31/12/2020

Υγεία