Ελλάδα

Υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων οι λοιμωξιολόγοι

30.12.2020 | 13:07 Eνσωμάτωση

Τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από το παρατεταμένο δεύτερο lockdown, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Υπό εξέταση βρίσκεται πια νέο σχέδιο για το λιανεμπόριο και μετά το click away, έρχεται η μέθοδος του click in shop. Η συζήτηση για την εστίαση παραπέμπεται στις αρχές Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, κατ' αρχήν θετικοί εμφανίζονται οι ειδικοί στο άνοιγμα των σχολείων, με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται για τις 4 Ιανουαρίου.

Με στόχο την τήρηση των κανόνων την Πρωτοχρονιά, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει νέο γύρο συζητήσεων με τις λοιμωξιολόγους τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου ακούγοντας τις προτάσεις τους που θα αφορούν το άνοιγμα των σχολείων και το μερικό άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, δεν ελήφθη καμία οριστική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων και αναμένεται να επανεξεταστεί το ζήτημα στις 4 Ιανουαρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Η πλειονότητα των ειδικών τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στις 8 Ιανουαρίου με γνώμονα πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προβληματισμός επικρατεί για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κυρίως τα λύκεια, όπου η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη.

Τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου θα εξεταστεί και το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων.

Την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή λοιμωξιολόγων ώστε να συνεκτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση. Πιθανότερη ημερομηνία η 11η Ιανουαρίου.

Οι κόκκινες περιοχές φρενάρουν ακόμη τις όποιες αποφάσεις. Οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα το πρώτο 10ήμερο του 21.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει ενδεχόμενο χαλάρωσης έως τις 7 Ιανουαρίου. Όσο για το άνοιγμα της εστίασης αναμένονται αποφάσεις στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στη Δυτική Αττική που παραμένει σε αυστηρή καραντίνα, όσοι θέλουν να μπουν ή να βγουν από την περιοχή περνάνε από συγκεκριμένο έλεγχο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανήσυχοι, ωστόσο συμφωνούν με τα νέα αυστηρά μέτρα.

Ο συνωστισμός και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους δεν έχει αποφευχθεί με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για έλλειψη αστυνόμευσης.

Αλλαγές έρχονται στον τρόπο που θα κάνουμε τις αγορές μας και σύμφωνα με το νέο μοντέλο θα δίνεται η δυνατότητα και για δοκιμή μέσα στο κατάστημα.

Μετά το click away το click in shop

Με τα έως τώρα δεδομένα, το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα γίνει σταδιακά και πιθανότατα όχι πριν από τις 15 Ιανουαρίου, ενώ ακόμα κι όταν αρθεί το απόλυτο απαγορευτικό, θα εφαρμοστεί μια ακόμα υβριδική μορφή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Το επόμενο βήμα μετά το click away, θα είναι το click in shop, δηλαδή το ραντεβού όχι απλώς για την παραλαβή κάποιας παραγγελίας, αλλά για την επίσκεψη του πελάτη εντός του καταστήματος σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα.

Καταστηματάρχες και καταναλωτές είναι θετικοί σε αυτή την ιδέα.

Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ανοίγει στις 11 Ιανουαρίου, δηλαδή πιθανότατα πριν καν τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα click in shop

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/12/2020