Ελλάδα

Επαναλειτουργία σχολείων: Σενάρια, προτάσεις και πιθανές ημερομηνίες

30.12.2020 | 16:57 Eνσωμάτωση

Του χρόνου… θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων καθώς, στη χθεσινή κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων με την υπουργό Παιδείας, κατάφεραν μόνο να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν.

Υπερίσχυσε ο εντονότατος προβληματισμός για πιθανή επιδημιολογική έκρηξη από την περίοδο των γιορτών μετά και τον χθεσινό τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Ειδικότερα, από τη χθεσινή μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίαση δεν βγήκε λευκός καπνός. Η διάσταση απόψεων ήταν τόσο χαοτική, που τα μέλη της επιτροπής δεν κατέληξαν ούτε καν σε δύο προτάσεις για να τις θέσουν σε ψηφοφορία.

Από την μια πλευρά, υπάρχουν οι «σκληροπυρηνικοί» που εκτιμούν πως το πάθημα του Νοεμβρίου με το πρόωρο άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει μάθημα και οδηγός για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Από την άλλη υπάρχουν φωνές που ψηφίζουν το άνοιγμα των δημοτικών στις 8 Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας πως στη δίμηνη λειτουργία τους δεν είχαν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού.

Στην τρίτη υποομάδα βρίσκονται τα μέλη της επιτροπής που υποστηρίζουν πως το άνοιγμα σχολείων πρέπει να γίνει οριζόντια για όλες τις βαθμίδες με πιθανότερες ημερομηνίες την 11η ή 15η Ιανουαρίου.

Το σενάριο του οριζόντιου ανοίγματος των σχολείων φαίνεται πως προκρίνει και η ίδια η κυβέρνηση η οποία πάντως αναμένει εισήγηση κι ας μην είναι ομόφωνη.

Ομόφωνα πάντως, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συμφώνησε πως πριν από οτιδήποτε άλλο θα ανοίξουν τα σχολεία είτε σταδιακά είτε οριζόντια.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 30/12/2020