Πολιτισμός

Πιέρ Καρντέν: «Έφυγε» ο μετρ της μόδας

29.12.2020 | 17:39 Eνσωμάτωση

Αποβίωσε σήμερα ο μετρ της μόδας, Πιέρ Καρντέν.

Ο θρύλος της γαλλικής μόδας Πιερ Καρντέν πρωτοστάτησε στις τεχνοτροπίες της δεκαετίας του 1950 και του 1960. Δεν ήταν μόνο τα σχέδιά του αλλά για το ασύλληπτο επιχειρηματικό του μυαλό. Ο αστικός μύθος λέει πως έχει βάλει την υπογραφή του σε περισσότερα συμβόλαια από οποιονδήποτε άλλον σε αυτόν τον κόσμο.

Γιος ιταλών μεταναστών στη Γαλλία, που εξελίχθηκε σε επιχειρηματία διεθνούς φήμης.

Ο Πιερ Καρντέν γεννήθηκε στην Ιταλία το 1922, κοντά στο Τρεβίζο. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες, αλλά για να ξεφύγουν από τον φασισμό εγκατέλειψαν την πατρίδα τους κι εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία το 1924. Ο πατέρας του έγινε γρήγορα πλούσιος έμπορος κρασιού που ονειρευόταν να δει τον γιο του αρχιτέκτονα.

Ο Πιέρ όμως είχε άλλα σχέδια. Του άρεσε να σχεδιάζει ρούχα.

Το 1950 ίδρυσε την δική του εταιρεία και το 1951 σε ηλικία μόλις 30 ετών παρουσιάζει την πρώτη του κολεξιόν.

Το 1960 παρουσίασε την πρώτη του αντρική συλλογή ενώ το 1972 βγάζει το πρώτο του ανδρικό άρωμα.

Για τον ίδιο δυο ήταν οι σημαντικότεροι σταθμοί στην καριέρα του. Όταν γνώρισε τον Ντιόρ και όταν βραβεύτηκε το 1992 από την ακαδημία καλών τεχνών.

Ανέτρεψε τα στιλ της μόδας στις δεκαετίες του 1960 και 1970 με τις φουτουριστικές του εμφανίσεις.

Η ιστορία της ζωής του γεμάτη στιγμές δημιουργίας και πρωτοτυπίες. Μια από αυτές η παρουσίαση της συλλογής του το 2018 στο Σινικό τείχος.

Η στολή που άφησε εποχή στην Ολυμπιακή Αεροπορία ήταν του Pierre Cardin το 1969. Δημιούργησε ίσως την πιο πρωτότυπη στολή παγκοσμίως. Η τάση της εποχής άκουγε στο όνομα space age ο Πιερ Γκαρντεν την ακολούθησε και στις στολές της Ολυμπιακής αεροπορίας.

Πλαισίωσε τη στολή με μια κάπα που άφησε εποχή και ένα καπέλο τύπου μπονέ, διαστημικής… αισθητικής. Το παζλ της προσωπικής πινελιάς του, συμπλήρωσαν η μίνι φούστα και ο φωτισμός του χρώματος, με τη μετατροπή από μπλε σε γαλάζιο.

Ο πιερ Γκαρντέν αποτέλεσε ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη γαλλική και την παγκόσμια μόδα. Πρωτοπόρος στο στυλ μένει στην ιστορία με τις φουτουριστικές εμπνεύσεις που μοιάζουν περισσότερο με εφαρμογή αρχιτεκτονικών κανόνων στο γυναικείο και ανδρικό ένδυμα.

Έβαλε την υπογραφή και την αισθητική του σε χρηστικά είδη σπιτιού, καθώς πίστευε βαθιά ότι το lifestyle είναι ενιαίο και δεν περιορίζεται μόνο στο τι φοράμε, αλλά επεκτείνεται και στον τρόπο με τον οποίο ζούμε και τους τόπους στους οποίους ταξιδεύουμε.

Είναι ο σχεδιαστής που θεωρείται ότι έκανε πιο απτά τα στιλάτα ρούχα στις μάζες και έκανε διάσημα τα πουλόβερ στους άνδρες και κορμάκια στις γυναίκες.

Την είδηση του θανάτου διάσημου μόδιστρου στην ηλικία των 98 ετών ανακοίνωσε η οικογένειά του και η Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 29/12/2020