Ελλάδα

Έφθασαν τα εμβόλια στην Αττική – Αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί

26.12.2020 | 13:16 Eνσωμάτωση

Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Χθες το απόγευμα πέρασαν από τον Προμαχώνα, τα πρώτα 9.000 εμβόλια κατά του κορωνοϊoυ και όλα πλέον είναι έτοιμα, για να αρχίσουν από αύριο οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Η μεταφορά των εμβολίων έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα ενώ το φορτηγό – ψυγείο που τα μετέφερε, συνοδευόταν από περιπολικά.

Το απόγευμα των Χριστουγέννων το φορτηγό που τα μετέφερε πέρασε από τα σύνορα του Προμαχώνα, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και άκρα μυστικότητα και άρχισε το ταξίδι του, συνοδεία περιπολικών για την Αθήνα.

Μετά από ταξίδι 13 ωρών, τα εμβόλια, πλέον, βρίσκονται σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο στο Κρυονέρι ενώ έκαναν και μία ενδιάμεση στάση στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων του εμβολίου παραδόθηκε στο χώρο αποθήκευσης παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Τα εμβόλια φυλάσσονται σε ειδικά ψυγεία με ξηρό πάγο και θερμοκρασία στους -70 βαθμούς Κελσίου. Οι συσκευασίες αυτές για λόγους ασφαλείας διαθέτουν ειδικό μηχανισμό που παρακολουθεί την ψύξη, έτσι ώστε σε περίπτωση που αρχίζει να πέφτει να γίνει άμεσα αντιληπτό. Επίσης, διαθέτουν GPS και εκπέμπουν σήμα στον κεντρικό πίνακα ελέγχου της εταιρείας η οποία, παρακολουθεί το προϊόν και τα δίκτυα διανομής του συνέχεια.

Με τις πρώτες δόσεις να έχουν πλέον παραδοθεί στη χώρα μας, αύριο 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής ενώ συμβολικά θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αττική βρίσκεται στην πρώτη θέση των περιφερειών της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού. Ωστόσο τα ποσοστά κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά. Με μία και μόνη εξαίρεση: την Δυτική Αττική, η οποία βρίσκεται σε «σκληρό lockdown». Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στην Κοζάνη.

Οι πρώτες 9.000 δόσεις που έφτασαν στη χώρα μας φυλάσσονται σε τοποθεσία σε αποθήκες στο Κρυονέρι η οποία φρουρείται διαρκώς από την αστυνομία. Ο Μαρίνος Αλειφέρης εξηγεί ποιο είναι το σχέδιο της Αστυνομίας για τη διανομή τους ενώ εκτός από τις ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας ενισχυμένη είναι και η παρουσία της Πυροσβεστικής.

Στο μεταξύ όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή του πρώτου εμβολιασμού που θα γίνει αύριο. Σύμφωνα με τη  Δέσποινα Γεωργιάδου που δίνει το ρεπορτάζ από τον Ευαγγελισμό, σήμερα θα φθάσουν στο νοσοκομείο οι πρώτες δόσεις των εμβολίων προκειμένου αύριο να αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Τα νοσοκομεία θα θυμίζουν «φρούριο» οταν φθάσουν τα εμβόλια.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 26/12/2020