Κόσμος

Συμφωνία στο… παρά πέντε για το Brexit: Πανηγυρισμοί στο Λονδίνο, ανακούφιση στις Βρυξέλλες

25.12.2020 | 20:51 Eνσωμάτωση

Καρπός συμβιβασμού στη νέα πραγματικότητα του Brexit, είναι η συμφωνία που ομολογήθηκε παραμονή των Χριστουγέννων μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ρολόι, που την περασμένη Πρωτοχρονιά μετρούσε τις ώρες μέχρι το Brexit πλέον σταμάτησε. 12 μήνες μετά τους εορτασμούς στο Λονδίνο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία συμφώνησαν να για το ποιες θα είναι οι μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις.

Σε αντίθεση με το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τη συμφωνία χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Ο κύριος διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ενημέρωσε σήμερα τους εκπροσώπους των χωρών μελών για το περιεχόμενο στης συμφωνίας. Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 30 Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία είναι 1.246 σελίδες, 800 από τις οποίες αφορούν προσθήκες και σημειώσεις, σύμφωνα με το BBC. Στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης έχει αναρτηθεί μια περίληψη 34 σελίδων, όχι όμως και το πλήρες κείμενο του εγγράφου.

Την ίδια στιγμή, στη νότια Αγγλία 4.000 οδηγοί έκαναν Χριστούγεννα στις καμπίνες των εγκλωβισμένων φορτηγών τους. Περίοικοι και εθελοντές τους προσφέρουν τρόφιμα, νερό και είδη υγιεινής.

Οι οδηγοί υποβάλλονται σε τεστ και εφόσον είναι αρνητικοί εισέρχονται στη Γαλλία. Μέχρι τώρα βρέθηκαν μόλις τρία κρούσματα όμως οι εικόνες των βρετανικών συνεργείων να δίνουν στους οδηγούς τεστ για να τα κάνουν μόνοι τους δημιουργούν ερωτήματα για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/12/2020