Κόσμος

Ξεκίνησαν το ταξίδι τους τα φορτηγά με το δώρο ζωής

25.12.2020 | 14:20 Eνσωμάτωση

Ολόκληρος ο πλανήτης έχει το βλέμμα του στραμμένο στην αλυσίδα μεταφοράς των εμβολίων που έχει στηθεί ήδη από την Τρίτη με αφετηρία το εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο και προορισμό όλες τις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης.

Η Κομισιόν έδωσε στην δημοσιότητα  τις πρώτες εικόνες από την συσκευασία εμβολίων σε ξηρό πάγο και την τοποθέτησή τους στα φορτηγά. Μόλις τα εμβόλια φτάσουν στην Ελλάδα θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο Ιπποκράτης με την αστυνομία, το λιμενικό αλλά και τον στρατό να βρίσκονται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.

Από την Τρίτη το μεσημέρι αναχώρησαν τα φορτηγά από το εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο μεταφέροντας μαζί με χιλιάδες δόσεις εμβολίων την ελπίδα για την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Η Κομισιόν μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από τη συσκευασία των εμβολίων που μέσα σε ξηρό πάγο τοποθετούνται στα φορτηγά που θα τα διανείμουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η επιχείρηση για τη μεταφορά των εμβολίων προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε. Τα εμβόλια μεταφέρονται από αέρος και ξηράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτω από άκρα μυστικότητα με συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και μυστικών υπηρεσιών θα φτάσουν τις επόμενες ώρες στους προορισμούς τους.

Μόλις τα εμβόλια φτάσουν στην Ελλάδα θα μπει σε εφαρμογή στο σχέδιο Ιπποκράτης. Με μυστικότητα θα μεταφερθούν αρχικά στην αποθήκη στην Αττική και από εκεί με συνοδεία αστυνομίας θα μεταφερθούν αρχικά στις μεγάλες αποθήκες σε Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα.

Σε ολόκληρη τη διαδρομή οι αρχές θα φροντίσουν οι δρόμοι να μένουν ανοικτοί και τα εμβόλια να φτάσουν έγκαιρα καθώς δεν θα πρέπει να σπάσει η ψυκτική αλυσίδα. Οι 9.750 δόσεις θα φυλάσσονται σε αυτά τα ψυγεία, ενώ τα σημεία όπου θα βρίσκονται θα περιφρουρούνται 24 ώρες το 24ωρο. Από νωρίς σήμερα ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις για το σχέδιο του εμβολιασμού.

Όταν δοθεί το σήμα από το Υπουργείο Υγείας για έναρξη των εμβολιασμών τότε θα ξεκινήσει μια γιγαντιαία και δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς τους σε ολόκληρη τη χώρα με κάθε μέσο, με αστυνομία στρατό και λιμενικό να βρίσκονται επι ποδός. Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα είναι έτοιμα για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Το πρωί ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε στην Καρδίτσα προκειμένου να βεβαιωθεί ότι είναι όλα έτοιμα για την φύλαξη των εμβολίων στην φαρμακαποθήκη της Θεσσαλίας.

Η αντίστροφή μέτρηση για την άφιξη των εμβολίων έχει ήδη αρχίσει. Η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/12/2020