Κόσμος

Αγγλία – κορωνοϊός: Χάος με εγκλωβισμένους οδηγούς

23.12.2020 | 13:23 Eνσωμάτωση

Χάος επικρατεί στη νότια Αγγλία, όπου χιλιάδες οδηγοί φορτηγών παραμένουν εγκλωβισμένοι μετά την απόφαση της Γαλλίας να ανοίξει τα σύνορα, αλλά υπό όρους. Οι οδηγοί θα πρέπει να κάνουν τεστ κορωνοϊού αλλά στην περιοχή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε στο στρατό να κάνει τα τεστ, αλλά η ένταση παραμένει.

Ντόβερ, χθες το βράδυ. Εξοργισμένοι οδηγοί φορτηγών μπλοκάρουν το δρόμο μπροστά στο λιμάνι. Έχουν περάσει περισσότερα από δύο 24ωρα στα φορτηγά τους και η οργή τους ξεχειλίζει.

48 ώρες μετά την επιβολή της απαγόρευσης εισόδου από την Μεγάλη Βρετανία λόγω του φόβου του μεταλλαγμένου κορωνοϊού η Γαλλία συμφώνησε να ανοίξει τα σύνορα της υπό έναν όρο: Όλοι να έχουν αρνητικό τεστ που να έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες.

Όμως η ένταση στο Ντόβερ δεν καταλαγιάζει. Εξοργισμένοι οδηγοί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, ενώ η βρετανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει σαφές σχέδιο για τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων φορτηγών που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Κινητές μονάδες του στρατού αναμένεται για να κάνουν τα τεστ στους οδηγούς που έχουν μετατρέψει σε τεράστιο πάρκινγκ το αεροδρόμιο Μάντσον κοντά στο λιμάνι.

Την ίδια ώρα από τα χαράματα στήνουν ουρές μπροστά στα σούπερ μάρκετ οι Βρετανοί που φοβούνται ότι το χάος στα σύνορα θα προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων.

Ράφια με γάλα και κρέας αδειάζουν ασυνήθιστα γρήγορα. Μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επέβαλε πλαφόν αγορών σε προϊόντα όπως αλεύρι, ζυμαρικά, ρύζι, χαρτί υγείας, πάνες και αντισηπτικά.

Η διενέργεια τεστ σε 10.000 οδηγούς φορτηγών θα είναι ένα φοβερά δύσκολο εγχείρημα. Ο χρόνος πιέζει καθώς στα βρετανικά σούπερ μάρκετ παρατηρούνται ήδη ελλείψεις σε μαγαζιά. Η Βρετανία κάνει ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς ανακοινώθηκαν 36.804 κρούσματα. Με  αυτά τα δεδομένα συζητείται η Αγγλία να προχωρήσει σε καθολικό lockdown από την αρχή της χρονιάς.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 23/12/2020