Κόσμος

Κορωνοϊός: Χάος στην Βρετανία από τον μεταλλαγμένο ιό και το lockdown

21.12.2020 | 20:13

Στο άκουσμα της είδησης ότι οι χώρες κλείνουν τις πύλες τους από και προς την Μεγάλη Βρετανία, στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια επίκράτησε πανικός.

Συνωστισμός και ουρές στο αεροδρόμιο του Χίθροου καθώς χιλιάδες ταξιδιώτες αγωνίζονταν χθες το βράδυ να εξασφαλίσουν θέσεις στα αεροπλάνα που αναχωρούσαν από τη Βρετανία.

Παρόμοιο το σκηνικό σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες έκλεισαν τα σύνορα και διέκοψαν τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία προκειμένου να κρατήσουν μακριά τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Τζόνσον να επιβάλει αυστηρό lockdown σε 16 εκατομμύρια ανθρώπους στο Λονδίνο και τη νοτιοαανατολική Αγγλία, ήρθε μετά από κυβερνητικό αλαλούμ εβδομάδων, με την επίκληση τελικά του μεταλλαγμένου ιού.

Σε συνδυασμό με το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit, δημιουργείται ένα εκρηκτικό σκηνικό. Μετά τη διακοπή της σύνδεσης με τη Γαλλία και την ακινητοποίηση χιλιάδων φορτηγών στις δυο πλευρές της Μάγχης, αναφέρονται ήδη προβλήματα στην τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ.

«Από τη μία έχουμε τη δημιουργία αποθεμάτων λόγω Brexit. Από την άλλη τις αγορές λόγω Χριστουγέννων. Όμως το τελειωτικό χτύπημα είναι το κλείσιμο τώρα των συνόρων για 48 ώρες. Είναι σοβαρή διακοπή στην αλυσίδα τροφοδοσίας» ανέφερε το Sky News.

Ο ιός, στη μεταλλαγμένη μορφή του καλπάζει στη χώρα. Μέσα σε μια εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάσθηκε.

Η απειλή της μετάλλαξης φαίνεται ότι έπιασε τόπο στο Λονδίνο, όπου ένα 24ωρο μετά την επιβολή της καραντίνας, οι εικόνες από τους άδειους δρόμους δεν θυμίζουν σε τίποτε τον συνωστισμό των προηγούμενων ημερών.

Όμως σε άλλες περιοχές όπου δεν επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα, ένα μέρος του πληθυσμού συμπεριφέρεται σαν να μην τρέχει τίποτα, όπως στο Μπρίστολ όπου έγινε και κορωνοπάρτι.

Έγκριση της Κομισιόν στο εμβόλιο της Pfizer/ BioNTEch

Αντίστροφα μετρά η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού μετά το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Κομισιόν για τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTEch.

Η διανομή του εμβολίου θα ξεκινήσει στις 26 Δεκεμβρίου και έπειτα θα αρχίσουν και οι εμβολιασμοί στα κράτη μέλη.

Μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία από τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό
Η ΕΕ θα επιχειρήσει να εναρμονίσει τα μέτρα που αποφάσισαν οι χώρες μέλη της για να εμποδίσουν τις αφίξεις πολιτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον εντοπισμό ενός «εκτός ελέγχου» μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι προληπτικά και βασικός στόχος είναι να εμποδιστούν τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ όσοι ταξιδεύουν από τη Μεγάλη Βρετανία προς χώρες της ΕΕ θα τίθενται σε αυστηρή καραντίνα.

Βρετανία: Χαμός στα σουπερμάρκετ μετά την ευρωπαϊκή καραντίνα της χώρας

Ο διεθνής αποκλεισμός εξαιτίας του νέου στελέχους του κορωνοϊού οδήγησε τους Βρετανούς σε πανικό και έτρεξαν στα σουπερμάρκετ για να αγοράσουν τα απαραίτητα υλικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους.

Ανάρπαστα έγιναν τα κάθε είδους ψωμιά, οι κονσέρβες, οι γαλοπούλες, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πάντως, πολλοί προειδοποιούν ότι αν δεν βρεθεί σύντομα λύση, είδη πρώτης ανάγκης θα βρεθούν σε έλλειψη στη χώρα.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/12/2020

Κόσμος