Κόσμος

Η τουρκική νευρικότητα και τα «αδιευκρίνιστα» σημεία των αμερικανικών κυρώσεων

17.12.2020 | 19:02 Eνσωμάτωση

Οι αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή με την Τουρκία που βλέπει πως δεν είναι πια το χαϊδεμένο παιδί να βρίσκεται σε ταραχή και να αντιδρά σπασμωδικά με νέες προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον τούρκο ΥΠΕΞ, ΜΕβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα, αφού εξετάσει τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Άγκυρα προκαλεί και την Αθήνα, που προχωράει γρήγορα στην απόκτηση των πολεμικών μαχητικών τύπου Rafale.

Ήδη Γάλλοι, εξουσιοδοτημένοι για την υπογραφή των συμβολαίων έχουν καταλύσει σε ξενοδοχείο στα νότια προάστια ενώ σύσκεψη για τις υπογραφές έγινε και στο Μαξίμου.

Σπασμωδικά ο Ακάρ έβγαλε ανακοίνωση για να παρουσιάσει τις πτήσεις στο Αιγαίο που έγιναν για υποστήριξη του Oruc Reis θέλοντας να τονώσει το γόητρο της Τουρκίας.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία παρείχε αεροπορική κάλυψη στο Oruc Reis με 737 ώρες και 30 λεπτά της ώρας σε πτήσεις και 134 εξόδους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέρα από τις κυρώσεις για τους S-400 οι ΗΠΑ μέσω του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα επιβεβαίωσαν την στήριξη τους στην Ελλάδα.

«Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του, γνωρίζουν την Ελλάδα πολύ καλά και κατανοούν τον κρίσιμο ρόλο της, ως πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα δυτικά βαλκάνια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πάιατ.

Τα «αδιευκρίνιστα» σημεία των αμερικανικών κυρώσεων

Ερώτηση στο State Department για το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία υπέβαλε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον, Πέτρος Κασφίκης.

Σύμφωνα με την απάντηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, όσα συμβόλαια τρέχουν στην παρούσα φάση, θα ολοκληρωθούν. Απλώς δεν πρόκεται να ανανεωθούν.

Έτσι ανταλλακτικά ή συστήματα που περιλαμβάνονται σε αμερικανοτουρκικές συμβάσεις για οπλικά συστήματα, αναμένεται να παραδοθούν κανονικά στην Άγκυρα.

Έτσι, άμεσα, η πολεμική μηχανή της Τουρκίας, δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα από τις τουρκικές κυρώσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 17/12/2020