Οικονομία

Ποιες επιχειρήσεις αφορά η μείωση ενοικίου κατά 80%

16.12.2020 | 13:26 Eνσωμάτωση

Μείωση ενοικίου κατά 80% για την επαγγελματική στέγη τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Τις λεπτομέρειες έχει ο προϊστάμενος του οικονομικού ρεπορτάζ του MEGA Κώστας Αντωνάκος για το ποιοι και πόσο ωφελούνται και τι ισχύει για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους.

Τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, που κατά την περίοδο των εορτών παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου, αφορά η απόφαση για μείωση του ενοικίου κατά 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Το μέτρο αφορά περίπου 200.000 επιχειρήσεις.

Το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Το ερώτημα είναι τι θα ισχύσει για 500.000 εργαζόμενους που είναι σε αναστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ για αυτούς δεν προβλέπεται αύξηση του ποσοστού κουρέματος ενοικίου στο 80%.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/12/2020