Ελλάδα

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Πώς λειτουργούσε το δίκτυο – Από τον Αύγουστο παρακολουθούσαν οι αρχές τους δύο άνδρες

14.12.2020 | 20:22 Eνσωμάτωση

Το δίκτυο κατασκοπείας που απλώθηκε πάνω από το Καστελόριζο ιχνηλατούν οι ελληνικές αρχές μετά τη σύλληψη του γενικού γραμματέα του τουρκικού προξενείου και του 52χρονου Έλληνα μουσουλμάνου στη Ρόδο.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το ενυδρείο της Ρόδου καθώς στο συγκεκριμένο σημείο το σήμα των ελληνικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι αδύναμο σε σχέση με το τουρκικό.

Το πρόσωπο στα απέναντι παράλια – τον αποδέκτη των κωδικοποιημένων πληροφορίων – αναζητούν τώρα οι αρχές. Πρόσωπο – κλειδί για την ιχνηλάτηση των πληροφοριών ο 35χρονος Πρόξενος στη Ρόδο στην κατοχή του οποίου βρέθηκε πολύτιμο φωτογραφικό υλικό με τις κινήσεις του ελληνικού στόλου, οπλισμό των Πολεμικών Πλοίων, μετακίνησεις Ενόπλων Δυνάμεων από και προς το Καστελόριζο, καθώς και εργασίες και σκοπιές στο Καστελόριζο.

Αυτό το υλικό συνέλλεγε ο 52χρονος μάγειρας ο οποίος μάλιστα ήταν στο πλοίο όταν η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Καστελόριζο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Οι ελληνικές αρχές όμως εξετάζουν και ένα άλλο πολύ σημαντικό ενδεχόμενο. Ο 35χρονος να έστελνε τις πληροφορίες που είχε συλλέξει μέσω ενός drone το οποίο έχει τη δυνατότητα να είναι συνδεδεμένο με κάποιο τουρκικό κέντρο επιχειρήσεων και να δεχόταν απευθείας όλα τα ντοκουμέντα.

Ανησυχία στο νησί των ιπποτών

Οι κάτοικοι της Ρόδου είναι ανάστατοι μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής του τουρκικού προξενείου στην υπόθεση κατασκοπείας στο νησί.

Η απολογία του 52χρονου μάγειρα από τη Ροδόπη σοκάρει. Ενώπιον του εισαγγελέα δήλωσε ότι όλα τα έκανε για τη μητέρα πατρίδα, την Τουρκία. Η μουσουλμανική κοινότητα της Ρόδου θορυβημένη διαχωρίζει τη θέση της από τους πράκτορες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Mega οι δύο άντρες είχαν τεθεί σε παρακολούθηση ήδη από τον Αύγουστο, με τις υπηρεσίες ασφαλείας να γνωρίζουν κάθε κίνηση του μάγειρα στο πλοίο της γραμμής Ρόδος Καστελόριζο.

Χαμηλούς τόνους κρατούν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης στην υπόθεση της σύλληψης των δύο μουσουλμάνων. Χρησιμοποιώντας τον τίτλο νέα κρίση κατασκοπείας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στην πλειονότητά τους αναδημοσιεύουν πληροφορίες από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου

Η τοπική κοινωνία της Ρόδου είναι ανάστατη, ιδίως η μουσουλμανική κοινότητα του νησιού. Όπως αναφέρουν, ο 35χρονος προσπάθησε να εμπλακεί με τα κοινά, να γίνει Πρόεδρος της κοινότητας, πράγμα που προκάλεσε σάλο καθώς εργαζόταν και τότε στο Προξενείο.

Σύμφωνα με εφημερίδα της Ρόδου, ο 35χρονος σε συγκέντρωση των μουσουλμάνων στρατολόγησε και τον 52χρονο μάγειρα.

Η αγωνία της ΕΥΠ τώρα είναι να δούνε αν υπάρχουν και άλλοι πληροφοριοδότες στο δίκτυο του 35χρονου.

Την ίδια ώρα, αυτό που ανέφεραν αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση είναι ότι ο 35χρονος έπαιρνε μέτρα αντιπαρακολούθησης. Τα ραντεβού του τα έκανε σε μέρη όπου υπήρχαν πολλά άτομα από τη μουσουλμανική κοινότητά, ενώ ξαφνιάστηκε όταν τον εντόπισαν οι αστυνομικοί και είπε ότι δε γνωρίζει τίποτα για τα όσα ανέφερε ο μάγειρας, τον οποίο ο ίδιος είχε στρατολογήσει.

Σε, ό,τι αφορά στην Τουρκία, από την πρώτη στιγμή υπήρχαν μικρές αναδημοσιεύσεις του θέματος, σε περιφερειακές ιστοσελίδες. Από τους αξιωματούχους της Άγκυρας τηρείται «σιγή ιχθύος».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/12/2020