Ελλάδα

Αντιδράσεις για τους κλειστούς ναούς τις ημέρες των εορτών

14.12.2020 | 20:21 Eνσωμάτωση

Ιερός αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους της εκκλησίας με τους ιεράρχες να πιέζουν την κυβέρνηση για άνοιγμα των ναών για περισσότερες λειτουργίες τις ημέρες των εορτών και κυρίως με περισσότερους από 9 πιστούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό ζήτησε έως και 50 πιστούς στους μεγάλους ναούς την ώρα πάντως που Μητροπλίτες ήδη καλούν τους πολίτες σε ανυπακοή λέγοντας ας έρθουν να μας πιάσουν.

Πικρία και αγανάκτηση προκαλεί σε ιεραρχες και κληρικους το οριο των 9 πιστών ανά ναό που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση για να γίνουν ακολουθίες ανήμερα των Χριστουγέννω και των Θεοφανείων, με παράλληλη απαγόρευση του αγιασμού των υδάτων σε δημόσιο χώρο.

«Οι πιστοί είναι διχασμένοι, κάποιοι λένε ορίστε σας τα λέγαμε ότι θα μας αποκλείσουν και πάλι όπως το Πάσχα και εσείς μας λέγατε υπομονή και αυτό είναι άδικο. Και είναι και άδικο ακόμα για έναν λόγο είναι δυνατόν να φάνε μέχρι 9 άτομα σε ένα τραπέζι τόσο πολύ κοντά και σε ναούς και μικρούς ναούς αλλά και μεγάλους στην επαρχία μας έχουμε τουλάχιστον 10 ναούς 600 και 650 τετραγωνικά μέτρα να αγνοείται η απόσταση το ύψος που έχουν;»

Μητροπολίτες επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κριτήριο για να επιλεγούν οι εννέα πιστοί ή οι 25 όταν πρόκειται για μητροπολιτικό ναό. Οι ιεράρχες εμφανίζοντα διχασμένοι καθώς άλλοι σκέφτονται να κλείσουν τους ναούς και άλλοι να περάσουν σε αντάρτικο και ανοιχτές εκκλησίες.

«Βάζουμε την πανδημία μπροστά για να κλείνουμε τους νέους, να μην κοινωνούν. Εκείνος που δεν πιστεύει, δεν θα κοινωνήσει. Δεν ανοίγουν τους ναούς, μόνο και μόνο για να μην κοινωνήσουμε. Δεν το λένε βεβαίως, γιατί δεν μπορεί αυτό να ειπωθεί.»

Την ιδια ωρα εχει γίνει γνωστο ότι ο μητροπολίτης πειραιώς Σεραφειμ θα ζητήσει να εξαιρεθει το πρωτο λιμανι της χωρας από την απαγόρευση του αγιασμου των υδάτων και να γινει η τελετη χωρις παρουσία πιστών.

Στο Κορωπί αντιδρασεις προκάλεσε η επιβολη προστιμου 1500 ευρώ στον ναο των αγιων παντων και 300ων στο νεοκόρο από την αστυνομια μετα από καταγγελια, ότι πιστοί μπήκαν στο εσωτερικό.

Συμφωνα με ανακοίνωση της μητρόπολης Μεσογαιας και Λαυρεωτικής το πρόστιμο θα καταβληθεί απο χρήματα που συγκεντρώθηκαν για την ενίσχυση φτωχων ανθρώπων…

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/12/2020