Οικονομία

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης Δεκεμβρίου εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά

12.12.2020 | 07:50

Η παράταση του lockdown φέρνει τον Δεκέμβριο ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για εργαζομένους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η παράταση του lockdown φέρνει τον Δεκέμβριο ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για εργαζομένους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Θα περιλαμβάνει παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας που συνοδεύεται με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποχρεωτικό κούρεμα 40% στα ενοίκια, αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και παράταση στην ημερομηνία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, καθώς και πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν το Δεκέμβριο για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πρόκειται για την επέκταση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τα οποία ίσχυαν από την αρχή του δεύτερου lockdown.

Στα 534 ευρώ το επίδομα για τον Δεκέμβριο, επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ ανακοινώθηκε και η παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2021 κατά δύο μήνες, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Αλαλούμ με e-αποδείξεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε αλλαγές στο αφορολόγητο με τις e-αποδείξεις λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στις συναλλαγές.

Προκειμένου οι εν λόγω φορολογούμενοι να μην πληρώσουν έξτρα φόρο με συντελεστή 22% επί του ποσού των αποδείξεων που θα λείπουν, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε νομοθετική ρύθμιση.

Πολλοί φορολογούμενοι εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που απαιτούνται με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή έξτρα φόρου.

Υπενθυμίζεται πως για τον υπολογισμό του ύψους του εισοδήματος δεν λαμβάνεται υπόψη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίνεται από τον φορολογούμενο στον ή στη διαζευγμένο σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Τα πάνω κάτω σε τέλη κυκλοφορίας και πινακίδες

Παράταση δύο μηνών, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, πήραν τα τέλη κυκλοφορίας, όπως αναμενόταν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσαν την επέκταση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, για τον μήνα Δεκέμβριο 2020.

Οι κάτοχοι οχημάτων που θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα αίτηση ακινησίας του ΙΧ τους, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με το όνομα, myCAR που θα τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του έτους.

Η ηλεκτρονική «κατάθεση» πινακίδων κυκλοφορίας ΙΧ θα γίνεται με λίγα κλικ στον υπολογιστή, το laptop ή το smartphone.

Videos & Απoσπάσματα από MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - 12/12/2020

Οικονομία